Porodice uznemirene

Bošnjačka djeca u Vlasenici na času instruirana kako da se krste i mole

Hronika07.09.17, 16:42h

Bošnjačka djeca u Vlasenici na času instruirana kako da se krste i mole
Ističu da ovo nisu prva uznemiravanja na vjerskoj osnovi u Vlasenici i Podrinju

 

U odjeljenju drugog razreda Javne ustanove Osnovna škola „Vuk Karadžić“ u Vlasenici, 4 septembra, bošnjačka djeca zajedno s ostalim učenicima na času koji nije bio vjeronauka, instruirani su od pravoslavnog vjeroučitelja kako da se krste i mole.

 

Ovaj čin je uznemirio bošnjačke porodice čija djeca pohađaju ovu školu, ali i druge povratnike u Vlasenici.

 

Zbog toga su neki roditelji odlučili da, do daljnjeg, svoju djecu ne šalju na nastavu u ovu školu.

 

Već duže vrijeme Islamska zajednica prima pritužbe roditelja iz ove škole koju pohađa sedamdesetdevetero bošnjačke djece, a najčešće se ukazuje na nedopustivost isticanja vjerskih obilježja u učionicama koje nisu kabineti vjeronauke, navodi se u saopćenju Tuzlanskog muftijstva.

 

 - Najoštrije osuđujemo ovaj čin i pozivamo nadležne da istraže ovaj slučaj, da se javno kvalifikuje kao nedopustivo ponašanje, da se odgovorni sankcioniraju, te da se poduzmu mjere da se ovakvi primjeri više ne ponove. I ranije smo zahtijevali da najodgovornije institucije u Bosni i Hercegovini shvate poteškoće s kojima se susreću povratnici u Vlasenici, kako bi se zaustavilo ispoljavanje nacionalizma i vjerske netrpeljivosti u tom gradu - rečeno je.

 

Ističu da ovo nisu prva uznemiravanja na vjerskoj osnovi u Vlasenici i Podrinju.

 

Svjedoci smo više primjera naglašenog ispoljavanja nacionalizma i netrpeljivosti prema Bošnjacima u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

 

Apeliraju na sve džematlije u Vlasenici i Podrinju da istraju u svojim namjerama da, kao i građani drugih vjera, mirno i dostojanstveno žive u svojim domovima, uživajući sva prava i slobode bez uznemiravanja i diskriminacije.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook