ŽENE SU SVE VIŠE ZNATIŽELJNE

Koliko je zapravo opasan analni seks: Ovo su rizici drugačijeg užitka u krevetu...

DEPO PLUS07.09.17, 09:53h

Koliko je zapravo opasan analni seks: Ovo su rizici drugačijeg užitka u krevetu...
Rektalno tkivo je tanje i nije elastično zbog čega ga je lakše razderati, tvrdi Robert Schneider, autor "Sex Rx-a"

 

 


Kad je Gwyneth Paltrow na svom blogu Goop pisala o analnom seksu heteroseksualnih parova, podigla se velika prašina. U intervjuu sa psihoanalitičarem Paulom Joannidesom, autorom Vodiča za seks, analizirana je povijest analnog seksa, ali i rizici koje donosi njegova popularizacija.


"Ispočetka je analni seks izazivao šok, potom je postao kulturološka pojava, a danas je praktički standardna radnja u spavaćim sobama, oli se barem tako čini iz medija i TV serija", napisala je novinarka Goopa, prenosi Index.hr.


Istraživanja ne potvrđuju da je analni seks toliko učestao, no studija iz 2016. godine pokazala je da je 12,2 posto Amerikanki imalo analni seks u posljednja tri mjeseca, iz čega je očito da su žene znatiželjne i spremne ga isprobati.


Health.com razgovarao je s ginekologinjom Lauren F. Streicher, ravnateljicom Centra za seksualnu medicinu i menopauzu na sveučilištu Northwestern, koja upozorava žene na neke rizike koje nosi analni seks.


"Realno, anus nije stvoren za seks, on je prije svega jednosmjerni prolaz. Vagina s druge strane ima debelu, elastičnu stijenku sposobnu da se rastegne", rekla je.


Koristite zaštitu


Rektalno tkivo je tanje i nije elastično zbog čega ga je lakše razderati, tvrdi Robert Schneider, autor "Sex Rx-a".


Ozljede anusa povećavaju rizik d ćete se zaraziti nekom spolno prenosivom bolešću, poput rektalne gonoreje, analne klamidije i HIV-a. Prema podacima američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, analni seks je najriskantniji za prijenos virusa HIV-a, ali i HPV-a.


"Jako malo heteroseksualnih muškaraca zaraženo je HIV-om, no gotovo polovica njih nosioci su virusa HPV-a", rekla je Streicher.


HPV može uzrokovati analne bradavice i analni rak. Dodatni problem je to što se vjerojatno nećete testirati na analne bolesti, osim ako vaš liječnik ne procijeni da biste trebali. Analni seks uzrokuje i bolove, krvarenje i fekalnu inkontinenciju.


Istraživanje sveučilišta Northwestern pokazalo je da žene koje su redovito prakticirale analni seks primijetile promjene u stolici te urinarnu i fekalnu inkontinenciju. Najsigurnije prakticiranje analnog seksa ono je uz korištenje zaštite, tvrdi Streicher.


"Čak i ako ste u monogamnoj vezi, uvijek biste trebali koristiti kondom za analni seks. Ako nakon analnog seksa imate vaginalni, partner bi trebao promijeniti kondom kako ne biste spriječili infekciju urinarnog trakta", savjetovala je. 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook