BLAŽO STEVOVIĆ, predsjednik alternativnog kluba iz trebinja

Agilni Trebinjac upozorava: Politika Beograda ugrozit će biološki opstanak Srba, uskoro nas više neće biti ni u FBiH...

Front05.09.17, 09:42h

Agilni Trebinjac upozorava: Politika Beograda ugrozit će biološki opstanak Srba, uskoro nas više neće biti ni u FBiH...
- Politika je davno odustala od Srba u Federaciji. Ne samo u Federaciji već i u drugim dijelovima gdje su Srbi nekada činili značajan faktor – smatra Stevović

 

 

 

 

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić pozvao je Srbe u Federaciji BiH da se okupljaju oko Srpske pravoslavne crkve, posebno Mitropolije dabrobosanske, jer je to, po njemu, jedina institucija koja ih može okupiti, piše agencija Patria.


Ivanićeva izjava, smatraju analitičari, samo je pokazatelj da su političari iz RS-a i definitivno odustali od Srba izvan RS-a.


Predsjednik Alternativnog kluba iz Trebinja Blažo Stevović za agenciju Patria kaže da Ivanićeva izjava i poziv Srbima nije ništa novo, te da je to samo završetak jednog procesa započetog prije više od dvadeset godina.


- Politika je davno odustala od Srba u Federaciji. Ne samo u Federaciji već i u drugim dijelovima gdje su Srbi nekada činili značajan faktor – smatra Stevović.


Kao primjere Stevović navodi skoro potpuni nestanak Srba iz Federacije BiH, zatim Hrvatske, Kosova, Crne Gore...


- Politika iz Beograda je dovela do njihovog nestanka. U Crnoj Gori su Srbi svedeni na nacionalnu manjinu, na Kosovu ih više nema osim u nekim mjestima na sjeveru. Mostar je nekada bio značajan grad za Srbe, činili su oko 30 posto ukupnog broja stanovnika, danas ih skoro i nema. Pa sjetimo se samo odlaska Srba iz Sarajeva 1996. godine i uloge koju je tada odigrao Krajišnik pozivajući ih da napuste svoj grad – kaže Stevović.


Sve se to radilo s ciljem da se Srbi dovedu u situaciju da jedino u Beogradu vide spas umjesto u mjestima gdje su rođeni i činili značajan faktor prije rata.


Blažo Stevović smatra da iza kompletne politike stoji zvanični Beograd na čelu s Aleksandrom Vučićem koji upravlja Ivanićem, Dodikom i drugima.


- Pogledajte do čega se stiglo. Vučić je nekada bio dio projekta stvaranja Velike Srbije, a danas donosi deklaraciju o zaštiti Srba. Vodeći ekspazionističke ratove protiv drugih, Srbi su doveli svoj opstanak u pitanje, odnosno nastavili su se ponašati hazarderski ili samoubistveno,a to je nešto što je trasirano iz Beograda, preko Dodika i sličnih pojavnosti, koji su, objektivno gledano doveli u pitanje biološki opstanak Srba – ističe Stevović.


Stevović kaže da je paradoksalno da Mladen Ivanić poziva Srbe da spas potraže u Crkvi kada znamo da je to čovjek koji je prošao sve organe bivšeg komunističkog sistema.


- Mladen Ivanić je donedavno zbijao šale sa srpskim patrijarhom, umjesto svetim nazivao ga je svijetlim, i danas on predlaže da se Srbi okrenu Crkvi. To je smiješno – istakao je Stevović.

 

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook