Obavijest za buduće studente

Na UNSA drugi upisni rok produžen do 15. septembra

Hronika02.09.17, 14:00h

Na UNSA drugi upisni rok produžen do 15. septembra
Najveći interes je izražen za studij na Akademiji scenskih umjetnosti, fakultetima grupacija medicinskih i tehničkih nauka, dok je manji interes iskazan za upis na fakultete iz grupacija društvenih i humanističkih nauka

 

Na konkurs za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa i integriranog studija (prvog i drugog ciklusa) na Univerzitetu u Sarajevu (UNSA) u studijskoj 2017/2018. godini u prvom upisnom roku kriterije su ispunila 3.463 kandidata, a organizacione jedinice Univerziteta na kojima je ostalo slobodnih mjesta objavile su naknadni konkurs za upis koji će biti otvoren do 15. septembra.



Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS dalo je suglasnost, na prijedlog Senata UNSA, za produženje drugog upisnog roka za prijave na Konkurs za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija i integriranog studija (prvog i drugog ciklusa) na Univerzitetu u Sarajevu u novoj studijskoj godini.  



Konkurs za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa i integriranog studija (prvog i drugog ciklusa) na Univerzitetu u Sarajevu u studijskoj 2017/2018. godini objavljen je 22. juna, a planiran je upis 5.880 studenata.



Prorektorica za nastavu i studentska pitanja UNSA prof. dr. Aida Hodžić kazala je Feni da su mogući razlozi smanjenog broja prijavljenih kandidata za upis na fakultete i akademije Univerziteta u Sarajevu u studijskoj 2017/2018. godini objektivni i na njih se ne može utjecati.



- Nastali su uslijed prelaska s osmogodišnjeg na devetogodišnje osnovno obrazovanje, demografskog pada, migracija, te nelojalne konkurencije dijela privatnih fakulteta - naglasila je.



Kaže da će Univerzitet u Sarajevu nastaviti aktivnosti na poboljšanju kvaliteta nastavnog procesa, koje uključuju stalno inoviranje nastavnih planova i programa, kvalitetniju nastavu, studijske programe na engleskom jeziku, te privlačenje studenata izvan BiH.



Profesorica Hodžić naglašava da je, nakon prvog upisnog roka, najveći interes izražen za studij na Akademiji scenskih umjetnosti, fakultetima grupacija medicinskih i tehničkih nauka, dok je manji interes iskazan za upis na fakultete iz grupacija društvenih i humanističkih nauka.   



Upis primljenih studenata bit će obavljen u periodu od 1. do 22. septembra, s tim da organizacione jedinice, koje popune upisnu kvotu, upis mogu vršiti i prije predviđenog termina, a po okončanju žalbenog roka.



U skladu s Akademskim kalendarom Univerziteta u Sarajevu za studijsku 2017/2018. godinu i Kalendarom aktivnosti organizacije i realizacije studijskih programa na UNSA u studijskoj 2017/2018. godini, studijska godina počinje 1. oktobra, a početak nastave zimskog semestra i prijem brucoša u studijskoj 2017/2018. godini planiran je za 2. oktobar.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook