Pozitivna priča iz bh. zdravstva

Tim vrhunskih stručnjaka: Ljekari UKC Tuzla odstranili urođene srčane anomalije 25-godišnjoj osobi

Hronika02.09.17, 12:34h

Tim vrhunskih stručnjaka: Ljekari UKC Tuzla odstranili urođene srčane anomalije 25-godišnjoj osobi
Doktor Tabaković napominje da su operativni zahvati za državljane BiH besplatni te da čekanje za bilo koju vrstu kardiohirurškog operativnog zahvata nije duže od 35 radnih dana

 

Na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla proteklih nekoliko mjeseci intenziviran je kardiohirurški operativni program. Radi se i po nekoliko operacija u toku jednog radnog dana. Razlog tome je povećani priliv pacijenata iz cijele BiH, a dijelom i iz država regije.

 

Načelnik Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju dr. med. sci. Mustafa Tabaković ponosno ističe da su i pojedini predstavnici diplomatskog kora njihovi pacijenti i da su uspješno operirani na ovoj  klinici. 

 

U razgovoru za Fenu izdvaja i činjenicu da su u posljednje dvije godine uspješno operirali veliki broj mladih pacijenata s urođenim manama srca i aorte.

 

- Među mladim ljudima značajan je broj onih koji imaju razne srčane mane a koje nisu dijagnosticirane u ranom djetinjstvu. Zahvati urođenih srčanih mana kod mlađe populacije složeni su i zahtjevni, s obzirom na to da nisu zbrinuti "na vrijeme" i ne rade se u svim kardiohirurškim centrima. Klinika za kardiovaskularnu hirurgiju UKC Tuzla može se pohvaliti činjenicom da je dorasla operativnom zbrinjavanju takvih pacijenata - naglasio je.

 

Doktor Tabaković ističe da je prije nekoliko dana na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju UKC Tuzla uspješno izveden složeni operativni zahvat u kojem je pacijentici dobi od 25 godina, u jednom aktu, rekonstruiran izgonski trakt desne srčane komore, zamijenjen plućni zalistak i popravljen interatrijalni septalni defekt. Postoperativni tok pacijentice protekao je uredno i puštena je na kućno liječenje.

 

- Bolest koju je imala pacijentica trebalo je da bude riješena odmah po rođenju ili u ranom djetinjstvu. Rijetkost je i pomalo iznenađujuće da je uopće mogla da doživi te godine uz sve te pobrojane anomalije. Takav operativni zahvat dosad nije rađen u UKC Tuzla, a koliko nam je poznato niti u bilom kojem kliničkom centru u BiH - kazao je.   

 

Taj operativni zahvat uradio je tim, predvođen načelnikom Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju dr. med. sci. Mustafom Tabakovićem. U timu su bili i dr. Tarik Bakalović, mr.med.sci. Jasmina Kovčić, specijalista anestezilog, dipl. medicinski tehničar Samir Okanović, dipl.medicinski tehničar Dževdet Džambić, medicinska sestra Jasmina Musić i medicinski tehničar Rijad Imamović.

 

Doktor Tabaković napominje da su operativni zahvati za državljane BiH besplatni te da čekanje za bilo koju vrstu kardiohirurškog operativnog zahvata nije duže od 35 radnih dana. 

 

- Menadžment UKC Tuzla zaslužan je što, u svakom trenutku, na raspolaganju imamo sva potrebna materijalno-tehnička sredstva da bi se operativni proces nesmetano odvijao - istaknuo je. Precizira da su specijalisti, koji rade operativne zahvate, educirani u Kliničkom centru Ljubljana (Slovenija), drugim državama EU i SAD-u.

 

Podsjeća da je ta ustanova prepoznatljiva i po operativnom liječenju i stečenih bolesti aorte.

 

- Posebno složena stanja su povrede silaznog dijela aorte, koje nastaju kao posljedica deceleracionih trauma politraumatiziranih pacijenata (najčešće se radi o pacijentima stradalim u teškim saobraćajnim nesrećama, pri čemu dolazi do prsnuća silaznog dijela aorta) - kazao je.   

 

Doktor Tabaković pojašnjava da je većinu operativnih zahvata na aorti moguće uraditi samo uz pomoć mašine za vantjelesnu cirkulaciju, a nerijetko se operativni zahvati izvode u dubokom hipotermijskom cirkulatornom arestu. Za taj operativni zahvat karakteristično je da se tijelo pacijenta hladi na 18 stepeni Celzija, da bi se potom pacijent na određeni  period uveo u "kliničku smrt".

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook