vlasti nedovoljno ulažu

U nedjelju deseti Giro di Sarajevo: Najveća biciklistička zabava u BiH

Sport31.08.17, 13:07h

U nedjelju deseti Giro di Sarajevo: Najveća biciklistička zabava u BiH
Udruženje Giro di Sarajevo ove godine obilježava deceniju borbe za prava biciklista u Sarajevu, a tim povodom će se u nedjelju, 3. septembra voziti i jubilarna 10. biciklistička utrka

 

Udruženje Giro di Sarajevo ove godine obilježava deceniju borbe za prava biciklista u Sarajevu, a tim povodom će se u nedjelju, 3. septembra voziti i jubilarna 10. biciklistička utrka, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

U proteklih deset godina, broj biciklista u Sarajevu se uvećao u toj mjeri da sada ta zajednica broji na desetine hiljada aktivnih biciklista koji bicikl koriste svakodnevno, kao rekreaciju, ali i alternativno sredstvo prijevoza.

 

Ali, problemi s kojima se suočavaju biciklisti ne jenjavaju jer vlast ne prati razvoj urbanog biciklizma na adekvatan način. Iz tog razloga, biciklisti se i dalje suočavaju sa problemima koji mogu biti opasni po život, a što je apsurdno – iako se korištenjem bicikla umjesto motornih vozila unapređuje život svih građana Sarajeva, to aktuelna vlast ne želi da vidi, te su tako ulaganja u biciklističku infrastrukturu minimalna.

 

"Deset godina pokušavamo skrenuti pažnju na sve benefite koje biciklizam donosi jednoj urbanoj sredini. Pisali smo dopise, potipisivali memorandume, pregovarali, kreirali idejna rješenja, učestvovali na konferencijama, organizovali rekreativne i takmičarske događaje, ali odgovor onih koji odlučuju o našem okruženju vrlo je slab. Vlast jednostavno nije zainteresirana za urbani razvoj ovog grada i nama je vrlo žao što to moramo konstatovati", istakao je Nisad Selimović, predsjednik udruženja Giro di Sarajevo, na danas održanoj konferenciji za medije.

 

Ovo udruženje je do sada na glavne ulice Sarajeva izvelo preko 10.000 biciklista, kroz centralni biciklistički događaj u cijeloj BiH, istoimenu rekreativnu vožnju koja je nastala upravo iz potrebe da se vlastima skrene pažnja na silne infrastukturne probleme s kojima se biciklisti suočavaju.

 

(AA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook