U RS-u burno

Govedarica: Spreman sam i da se pobijem u Narodnoj skupštini!

Front29.08.17, 17:51h

Govedarica: Spreman sam i da se pobijem u Narodnoj skupštini!
Tvrdi da SDS neće dozvoliti predsjedniku RS-a i SNSD-a Miloradu Dodik, “da se ponaša kao velmoža”, najavljujući da će boriti protiv takvog “diktatorskog ponašanja, kako bi RS bila demokratska parlamentarna demokratija, u kojoj će se poštovati vladavina prava i glas naroda”

 

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica ustvrdio je danas da je spreman da se i “pobije u parlamentu RS-a”, boreći se protiv “diktatorskog ponašanja Milorada Dodika” i najavljene smjene glavnog revizora RS-a Duška Šnjegote.

 

-Napad na glavnog revizora je jedna vrsta presedana, koji ne postoji ni u jednoj savremenoj državi. Nema potrebe da Šnjegota podnosi ostavku i borit ćemo da ne bude smijenjen u Narodnoj skupštini, u kojoj sam spreman da se u parlamentu, zajedno sa mojim svim kolegama da se pobijem. Jer ovdje se izgleda stvari neće riješavati, a da se nećemo dobro potpući u parlamentu. Pa ko bude jači, neka smijeni Šnjegotu - ustvrdio je Govedarica. 

 

Tvrdi da SDS neće dozvoliti predsjedniku RS-a i SNSD-a Miloradu Dodik, “da se ponaša kao velmoža”, najavljujući da će boriti protiv takvog “diktatorskog ponašanja, kako bi RS bila demokratska parlamentarna demokratija, u kojoj će se poštovati vladavina prava i glas naroda”.

 

Reagujući na današnju najavu predstavnika vladajuće većine, da će biti smijenjen glavni revizor RS-a Duško Šnjegota, Govedarica je na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da pored primitivizma koje je Dodik danas pokazao to predstavlja i “uvod u dikataturu”, ali da se on Dodika ne boji.

 

- Imamo vanrednu situaciju, koju nažalost izaziva prvi čovjek RS-a, koji treba da bude pomiritelj i poziva na jedinstvo - ustvrdio je Govedarica.

 

Naveo je da ni u jednoj zemlji u svijetu nije zabilježeno da vlast napada na nezavisnu instituciju revizije.

 

Tvrdi da Dodik govori o NATO savezu, iako BiH niko ne zove u tu vojnu alijansu, jer nema ništa drugo da ponudi građanima.

 

Naveo je i da se predsjendik RS-a treba da stidi svoje izjave da “neki pojedinci u Hercegovini sami pale vatru u šipražju da bi iznikla trava za ispašu stoke”.

 

Lider SNSD-a je danas najavio da SNSD, DNS i SP neće glasati da se interpelacije opozciije o teškom stanju ekonomije, zdravstva i drugih oblasti u RS-u nađe na dnevnom redu parlamenta, ustvrdivši da je na sva ta pitanja odgovoreno kroz godišnje i periodične izvještaje Vlade i javne debate. 

 

Tvrdi da se vlast ne plaši razmatranja tih interpelacija, te da su sasvim drugačiji podaci institucija RS-a, koji govore o povećanim prihodima za 40 miliona KM u budžetu RS-a bez intervencije međunarodnih finansijskih institucija. 

 

Dodik je najavio i smjenu glavnog revizora RS-a Duška Šnjegote, koga je optužio da pokušava da raznim tendecioznim informacijama uvede javnost u zabludu u vezi s određenim činjenicama. 

 

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a je nedavno objavila konsolidirani finansijski izvještaj za korisnike budžeta RS-a za 2016., u kojem je navedeno da je nepokriveni deficit budžeta RS-a iznosio najmanje 175,6 miliona KM, a da su budžetski korisnici stvorili za najmanje 118 miliona KM veće obaveze od raspoloživih sredstava.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook