Foto / Danas u Sarajevu

Godišnjica masakra na Markalama: Stravična sjećanja preživjelih nisu zaboravljena

Hronika28.08.17, 12:36h

Godišnjica masakra na Markalama: Stravična sjećanja preživjelih nisu zaboravljena
Od izuzetne važnosti je kolektivno se sjećati, razvijati kulturu sjećanja, a pogotovo prema mladim generacijama i sve učiniti da otrgnemo od zaborava mjesta masovnog stradanja civilnih žrtava rata i tražiti pravdu za počinioce zločina ma koliko nam je ona svakim danom sve dalja i dalja

 

Brojni građani Sarajeva i visoki zvaničnici obilježili su 22. godišnjicu masakra na Markalama u kojem su ubijene 43 osobe, a 84 su teže ili lakše ranjene. 

 

Predsjednica Udruženja civilnih žrtava Kantona Sarajevo Senida Karović poručila je kako je od izuzetne važnosti sjećati se žrtava ovog stravičnog masakra.

 

- Danas se navršavaju 22 godine od brutalnog masakra na ovom mjestu u kojem je živote izgubilo 43 naših sugrađana, a teže i lakše ranjeno njih 84. Stravična sjećanja preživjelih građana sa ovog mjesta nisu zaboravljena. I do dana današnjeg su im jako bliska i u njima se ništa nije promijenilo niti izgubilo.

 

markale-godisnjica2-2017

 

Od izuzetne važnosti je kolektivno se sjećati, razvijati kulturu sjećanja, a pogotovo prema mladim generacijama i sve učiniti da otrgnemo od zaborava mjesta masovnog stradanja civilnih žrtava rata i tražiti pravdu za počinioce zločina ma koliko nam je ona svakim danom sve dalja i dalja – istakla je Senida Karović.

 

Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić kazala je kako svaka godina od masakra na Markalama ima svoju priču i nosi neku tajnu.

 

- Bolan je ovo trenutak, i tužna je svaka godina koja je prošla, i svaka od tih godina ima svoju priču, i svaka od tih godina nosi neku svoju tajnu... Ostaju sjećanja, i mi ta sjećanja moramo njegovati, i nikada ih ne smijemo podcijeniti. Kada god prođemo ovuda, mi njih osjećamo, ovo mjesto nas podsjeti na trenutke kada smo se zajedno sa njima upuštali u teški život koji je bio pred nama – poručila je Ana Babić.

 

markale-godisnjica3-2017

 

Drugi masakr na Markalama desio se 28. augusta 1995. u 11 sati ujutru.

 

Pet granata je ispaljeno s položaja agresorskih srpskih snaga. Poginulo je 43, a ranjeno 84 građana Sarajeva. Markale se nalaze u centru grada i predstavljaju tržnicu. Tokom rata bile su često izložene bombardovanju srpskih snaga.

 

markale-godisnjica4-2017

 

Gelerima minobacačke granate od 120 mm, ispaljene iz pravca Trebevića, koja je eksplodirala u blizini sjevernog ulaza u Gradsku tržnicu, ubijeni su Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus-Đukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglić, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović, Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook