Jedini bh. grad na moru pretrpan gostima

Neum puca po šavovima: 'Neophodno je povećanje cijena da bismo se riješili gužvi!'

Biznis Klub26.08.17, 11:07h

Neum puca po šavovima: 'Neophodno je povećanje cijena da bismo se riješili gužvi!'
"U hotelima su strani gosti koji hoće da odmore", dok su najčešći gosti privatnih smještaja u Neumu - domaći turisti

 

O turističkoj sezoni i životu nakon nje u Neumu u sklopu Novog dana na N1 govorio je Davor Krešić, predsjedavajući Udruge turističkih djelatnika Neum.

 

On je za N1 potvrdio da su u sezoni svi smještajni kapaciteti Neuma popunjeni, te da se očekuje poslovanje u blagom plusu tri do četiri posto.

 

Neum ima blizu 15.000 kreveta, od čega je 3.000 hotelskih - a ostatak su u privatnom vlasništvu.

 

"Neum ima kvalitetan smještaj. Privatni smještaj je renoviran, i to su novi objekti koji imaju standarde. Hoteli se renoviraju, tri velika su renovirana, a drugi su u procesu privatizacije", kazao je Krešić.

 

Krešić je za N1 potvrdio da Neum prati trendove svih modernih destinacija, a za N1 je govorio i o neumskoj klijenteli tokom ljetne sezone.

 

"Neum ima 15.000 turista. Ima mnoštvo dnevnih dolazaka. Brojka od 15.000 je prevelika, jer se mi susrećemo sa pojomom overturizma, gdje moramo raditi na smanjenju broja turista i na povećanju kvalitete. Prihodi ne bi smjeli biti manji, jer ipak radimo zbog prihoda. Moramo imati ugodnu destinaciju, a ne gužvu. Današnji turizam ne trpi gužvu", izjavio je.

 

"U hotelima su strani gosti koji hoće da odmore", dok su najčešći gosti privatnih smještaja u Neumu - domaći turisti.

 

On je kazao da Neum ima svu infrastrukturu, ali mu fali parking prostora, mjesta za djecu.

 

"Da bi se smanjile gužve moraju se podići cijene. Smanjili bi gužve. Svi misle da je dobro kada je krcato, ali to turisti ne vole vidjeti. Neum je dobra destinacija, ima dobre cijene i dobijete vrijednost za uloženi novac. Neum je jeftiniji za 30 posto od Makarske rivijere", ocijenio je Krešić.

 

On tvrdi da se mora raditi na tome da i domaći turisti krenu koristiti hotelske smještaje, i da je potrebna strategija kako ih privući - odnosno kako Neum približiti domaćim gostima.

 

"Mi kao Udruga ne možemo puno uraditi, jer smo nastali kao nedostatak Turističke zajednice. Dugoročno rješenje je postojanje sistema - a mi sistema nemamo", rekao je za N1.

 

Neum ima izuzetno čisto more, a tome se zahvaljuje nedostatku industrije i najbolje riješenom kanalizacionom sistemu na Jadranu. Svake godine se radi na plažama, a od čega se živi ostalim mjesecima, kada nije ljeto?

 

"Živi se od onoga što se akumulira za vrijeme sezone. Ima dočeka Nove godine, hoteli su otvoreni. Radi se na proširenju sezone. Lokalci žive prelijepo i nama treba odmora. Ni zimi nije dosadno", kazao je između ostalog u razgovoru u Novom danu, koji se danas realizuje iz jedinog bh. grada na moru.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook