VIDEO/ Nestvaran snimak iz Sjeverne Koreje

Bijelci na tečnom korejskom prijete SAD: Još kad čujete čiji su sinovi...

Hronika25.08.17, 08:06h

Bijelci na tečnom korejskom prijete SAD: Još kad čujete čiji su sinovi...
Analitičarima nije trebalo dugo da saznaju ko su ti ljudi - radi se o Tedu i Jamesu Dresnoku

 

Sjeverna Koreja prošlog petka je objavila snimak na kojem dvojica bijelaca u korejskoj uniformi na tečnom korejskom prijete Amerikancima da će ih zbrisati sa lica zemlje.

 

Analitičarima nije trebalo dugo da saznaju ko su ti ljudi. Radi se o Tedu i Jamesu Dresnoku, sinovima Jamesa Dresnoka, bivšeg američkog vojnika koji je prije 50 godina pobjegao u Sjevernu Koreju u potrazi za boljim životom.

 

Ted i James su objavili i da im je otac umro prošle godine u Pjongjangu.

 

Dresnok je Teda i Jamesa dobio u braku sa rumunskom umjetnicom Doinom Bumbeom koju su sjevernokorejski agenti oteli samo da bi je spojili sa suludim Amerikancem. Naime, Korejci nisu htjeli da Dresnok dobije dijete sa nekom Korejkom, pa su, da bi izbjegli miješanje rasa, posegnuli za radikalnim metodama.

 

Bumbea je umrla u Pjongjangu sredinom devedesetih godina prošlog vijeka. Dresnok je u Sjevernu Koreju pobjegao 1962, a u sljedećih nekoliko godina društvo su mu pravila još tri američka bjegunca. Oni su godinama bili idealno propagandno oružje Kim Il Sunga, a usput su postali filmske zvijezde u najzatvorenijoj zemlji svijeta.

 

Dresnokovo dezertiranje je bilo posljednji poznati slučaj prebjega američkog vojnika u komunističku zemlju, dok su drugi umrli ili im je dopušteno da odu.

 

U video-snimku objavljenom u petak na sjevernokorejskoj stranici „Uriminzokiri“, Ted i James Dresnok potvrđuju da im je otac umro u decembru 2016, u 74. godini, od moždanog udara. Usput nisu propustili priliku da nahvale Kim Jong Una i zaprijete Amerikancima.

 

„Američki imperijalisti su jedini krivci za ovo ludilo i histeriju koja vlada. Oni ne znaju ništa o našoj vojsci i generalno o narodu. Ako rat izbije, nećemo propustiti priliku da izbrišemo Ameriku sa lica zemlje“, rekao je Ted Dresnok, dok je njegov brat James dodao: „Naše najjače oružje je dragi vođa Kim Jong Un. Sa njim je pobjeda zagarantovana.“

 

To nije prvi put da su mladi američki Korejci gostovali na nekoj televiziji. James je bio gost u dokumentarcu „Crossing the Line“, a za CBS je poručio da ne bi napustio Sjevernu Koreju ni da mu neko na sto stavi milijardu dolara. 

 

 

(sputniknews.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook