Udruženje kardiologa u RS upozorava

Republika Srpska bez ijednog kardiohirurga, pacijenti moraju na liječenje u Federaciju i Srbiju

Hronika22.08.17, 13:01h

Republika Srpska bez ijednog kardiohirurga, pacijenti moraju na liječenje u Federaciju i Srbiju
Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci, rekao je za "Nezavisne" da je školovanje kadra kardiohirurgije jako dugotrajan proces i zahtijeva nekoliko godina posebne specijalizacije

 

Republika Srpska nema niti jednog kardiohiruga ni za djecu ni za odrasle, te zbog toga pacijenti moraju da idu na liječenje u FBiH i Srbiju.

 

Dragan Unčanin, predsjednik Udruženja kardiologa u RS, rekao je za "Nezavisne" da pacijenti iz RS u FBiH idu na liječenje u Tuzlu, Sarajevo i Mostar ili nekih od centara u Srbiji.

 

"U planu je otvaranje kardiohirurgije, ali pitanje je kada će se to realizovati", rekao je Unčanin, koji kao ljekar radi u banjalučkom Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS.

 

Takođe, na prste jedne ruke mogu se izbrojati i dječji kardiolozi, od kojih samo jedan radi na UKC RS. Iako je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, ranije najavio da će Banjaluka dobiti kardiohirurgiju, nije precizirao kada će to biti niti da li će ona biti uspostavljena u UKC RS. Juče iz ovog ministarstva nismo uspjeli dobiti odgovore na pitanja u vezi s uspostavljanjem ovog odjela.

 

Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci, rekao je za "Nezavisne" da je školovanje kadra kardiohirurgije jako dugotrajan proces i zahtijeva nekoliko godina posebne specijalizacije.

 

"UKC RS može putem privatno-javnog partnerstva da 'kupi' gotovog kardiohirurga, odnosno da mu ponudi interesantne uslove, ili da taj posao prepusti nekom partneru koji bi obezbijedio prostor, opremu i kadar", rekao je Škrbić.

 

Prema njegovim riječima, budući da UKC RS vjerovatno nije u mogućnosti upustiti se u takav posao, ostaje jedino da resorno ministarstvo ponudi određena strateška rješenja koja bi bila prihvatljiva. Dok se ne nađu kvalitetna rješenja, navodi Škrbić, našim pacijentima ostaje da na operacije idu negdje izvan Republike Srpske.

 

Banjalučanka D.M. prije dvije godine operisala je mitralnu valvulu i atrijalni septalni defekt (ASD). "Imala sam dvije urođene srčane mane. Stanje se vremenom pogoršalo i morala sam na operaciju. Pošto u UKC RS ne rade ovakve vrste operacije, operisana sam na Institutu za kardiovaskularne bolesti 'Dedinje' u Beogradu", rekala je ova Banjalučanka.

 

Dodala je da joj je ponuđena operacija u FBiH i u nekoliko bolnica u Srbiji, ali ona se odlučila za "Dedinje".

 

"Iako je sama operacija protekla uspješno, ipak je taj put u Srbiju naporan za pacijente koji imaju zahvate na srcu", rekla je ona.

 

Takva operacija na otvorenom srcu je jako zahtjevna, priča ova Banjalučanka, a proces oporavka mukotrpan, posebno zbog otvaranja grudnog koša.

 

"Sedam dana nakon otpuštanja iz bolnice dobila sam pleuralni izliv, odnosno vodu oko pluća, a onda i perikardni izliv, kada se pojavila tečnost u perikardnoj kesi. Nakon pregleda u UKC RS ponovo su me poslali na 'Dedinje', gdje su mi uradili punkciju vode oko srca", istakla je ona i dodala da je zato za pacijente iz RS izuzetno važno da imaju kardiohirurgiju jer bi tako pacijentima mnogo olakšali.

 

Najčešće operacije srca

 

Operacija aortokoronarnog premoštenja (bypass, CABG)

Operacija srčanog zaliska - valvule

Zatvaranje (popravljanje) atrijalnog ili ventrikularnog septalnog defekta

Operacija aneurizme aorte

Transplantacija srca i ugradnja veštačkih srčanih pumpi

Operacija srčane - komorske aneurizme

Miektomija kod hipertrofične opstruktivne kardiomiopatije

Odstranjenje tumora

Operacije urođenih srčanih mana

Kombinovane operacije

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook