Ovo sigurno niste znali

Zašto Britanci imaju dvije česme, s toplom i hladnom vodom?

Auto & Dom21.08.17, 19:14h

Zašto Britanci imaju dvije česme, s toplom i hladnom vodom?
Rijetko koji turist se ne zapita "Zašto?" kada poželi oprati ruke pa naiđe na umivaonik s dvije slavine - jednu s toplom, a drugu s hladnom vodom, kakvih je svugdje po Velikoj Britaniji

Dvije česme, jedna s vrućom, a druga s hladnom vodom, na umivaonicima u Velikoj Britaniji nisu nimalo praktične poželite li oprati ruke u toploj vodi. Tada imate dva izbora, ili začepiti odvod i napuniti umivaonik vodom iz obje česme, ili jednostavno oprati ih pod hladnom vodom.

 

Mnogi turisti pitaju se čemu to služi, a sigurno ima i Britanaca kojima nije jasno zašto tako kada postoji puno jednostavnije rješenje - jedna slavina u kojoj se miješa vruća s hladnom vodom.

 

Ovo su tri razloga zašto imaju odvojene česme:

 

1. Istorijski aspekt

 

Većina stambenih zgrada u Velikoj Britaniji datira iz 19. i početka 20. stoljeća, iz razdoblja puno prije pojave mješalica za vodu i modernih ventila.

 

Kada je u te kuće uveden vodovod, napravljeno je to jednostavnim slanjem hladne vode direktno u kuhinju. Vruća voda dodana je kasnije, odvojeno. Tako je nastao taj razdvojen sistem i ostao u upotrebi, iako je moderna mješalica puno praktičnija za pranje ruku.

 

2. Poštovanje zakona

 

U Velikoj Britaniji postoji zakon koji zabranjuje miješanje hladne i tople vode iz kotla. Kako otkriva BrightSide, u toj zemlji ne postoji sistem centralnog grijanja već svaka kuća ima plinski stup (kojeg Britanci nazivaju centralno grijanje).

 

Prije toga je poseban cilindar bio obavezan dio kotla. Voda bi mogla biti ustajala, a cilindar hrđav, zbog čega bi bila neprikladna za piće. Ipak, to nije ljude zaustavilo da miješaju vodu pa su uveli zakon koji to zabranjuje.

 

3. Ekonomski pristup

 

Kada se koriste dvije odvojene česme, sva voda se miješa u umivaoniku u dovoljnoj količini za pranje ruku. Na taj način se potroši samo količina vode koja je zaista potrebna.

 

U slučaju kada postoji moderna miješalica, ljudi otvore slavinu, namještaju toplinu vode i tek tada počinju prati ruke - na taj način se potroši puno više vode.

 

(24sata.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook