FOTO&VIDEO/ Kritično u Hrvatskoj

Vatra divlja Dalmacijom: Zadar odbranjen, kod Benkovca gore kuće, novi požar ide prema Drnišu

Hronika21.08.17, 17:57h

Vatra divlja Dalmacijom: Zadar odbranjen, kod Benkovca gore kuće, novi požar ide prema Drnišu
Kod samog Zadra smo u visokom stanju pripravnosti, držimo tamo dio snaga. Jako smo razvučeni po požarištima, gasimo od sinoć, vatrogasci su umorni, orkanska bura otežava gašenje, kazao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadar Željko Šoša

 

Stanje na autocesti A1 kod Benkovca u Hrvatskoj je haotično zbog požara koji je stigao do autoceste. Kako se vidi na priloženoj fotografiji, vozači koji su stajali u koloni su se okrenuli i voze u suprotnom smjeru kako bi se maknuli od nadolazeće vatre.

 

pozar-autoput

 

Kratko je trajalo zatišje na šibenskom području. U poslijepodnevnim satima ponedjeljka akivirala su se požarišta na Promini i kod Kistanja, a zbog angažmana svih protupožarnih aviona na području susjedne Zadarske županije šibenski vatrogasci nisu mogli računati na pomoć zračnih snaga.

 

- Situacija na Promini izuzetno je složena i teška. Vatrena stihija s Promine nošena jakom burom kreće se prema gradu Drnišu. Sve raspoložive snage su na terenu, a pozvali smo hitno i kanadere. Nadam se da će doći dok ne padne noć – kazao je za Jutarnji oko 18:30 sati Volimir Milošević, zapovjednik JVP grada Šibenika.

 

Jednako dramatićno je i u Kistanjima, dodao je vatrogasni zapovjednik Milošević.

 

- Jedan krak požara sa sjevera se kreće prema željezničkom kolodvoru i benzinskoj postaji, a ugroženo je još nekoliko gospodarskih objekata. Svim snagama branimo ove objekte, a paralelno dio snaga raspoređen je u gašenju drugog kraka požara kako bi ponovno osposobili za promet cestu Knin–Benkovac – rekao je Volimir Milošević.

 

Također doznajemo da su svi šibenski vatrogasci koji su bili na ispomoći kolegama u Zadarskoj županiji, povučeni na požarište u Kistanje.

 

Kako javlja Zadarski list, nekoliko manjih požara koji su tokom današnjeg dana gorjeli na području Pristega kod Benkovca spojilo se u jedan veći požar koji je zahvatio nekoliko porodičnih kuća i gospodarskih objekata u tome mjestu. Požar gase pripadnici JVP iz Ivanić grada s nekoliko vozila, a ogorčeni mještani ljuti su jer im u pomoć nije došao nijedan od protupožarnih zrakoplova Canadair i Airtractor.

 

Jedan mještanin je o svojem trošku naručio cisternu s vodom kako bi pokušao sam gasiti požar na svojem imanju i to prije svega kako bi spasio pčele u pčelinjaku, javlja Zadarski list.

 

pozar-zadar

Foto: Zadarski list

 

Čelnik Javne vatrogasne postrojbe Zadar Željko Šoša iznio je trenutno stanje na požarištima u Zadarskoj županiji.

 

- Momentalno imamo sedam, osam aktivnih požara. Veliki broj požara je pod kontrolom, osim dva-tri na benkovačkom području. No, ni jedna kuća nije izgorjela, iako ne možemo reći da je požar lokaliziran. Napravit ćemo sve da zaštitimo kuće i eventualno evakuirati stanovnike nekih mjesta da ne bi došlo do ljudskih žrtava.

 

Najgore je u Vukšićima, Pristegu i Vrani, te prema Ostrovici i Popovićima. Uz autocestu je nažalost miniran prostor pa to mogu gasiti samo zračne snage. Očekujemo burnu noć, a nadamo se da će sutra požari biti obuzdani - rekao je Šoša.

 

Iz HAC-a su saopćenjem izvijestili kako su zbog požara uz autocestu A1 na naplatnim postajama Benkovac, Pirovac i Zadar II obustavljene naplate cestarine.

 

Najteže oko Benkovca

 

Na nekoliko izdvojenih požara kod Benkovca djeluju četiri Kanadera CL-415 i četiri Air tractora AT-802, a u nastavku djelovanje zračne snage će preraspoređivati djelovanja na najkritičnijim područjima i sukladno prioritetima gašenja.

 

Zbog požara je za sav promet zatvorena dionica autoceste A1 Između Pirovca i Benkovca. Obilazak je: čvor Benkovac (A1) - Šopot-Stankovci (DC27) - Čista Mala (DC59). Zbog požara zatvorene su i državna cesta DC56 Kožlovac-Lišane, ŽC6051 Perušić Benkovački-Kolarina i lokalna cesta Vrana-Ceranje, javlja HAK.

 

Požar iz Turnja se proširio do područja iznad Vrane

 

''Veliki požar koji je u nedjelju navečer krenuo kod Turnja u ponedjeljak ujutro se proširio do područja iznad Vrane, a stanje nije dobro zbog nepristupačnog terena i jake bure'', izvijestio je zapovjednik Javne vatrogasne jedinice Zadar Željko Šoša.

 

''Požarište je dugačko nekoliko kilometara, situacija nije dobra, bježi kontroli jer je teren dijelom nepristupačan i puše jaka bura. Branimo kuće, vinograde, gospodarske objekte, ali još uvijek nema govora o saniranju rubova požarišta'', rekao je Hini Šoša.

 

Portal Index.hr u međuvremenu je javio da je stanje na autocesti A1 kod Benkovca je haotično zbog požara koji je stigao do autoceste. Kako se vidi na priloženoj fotografiji, vozači koji su stajali u koloni su se okrenuli i voze u suprotnom smjeru kako bi se maknuli od nadolazeće vatre.

 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook