PREDSJEDNIK RS U TREBINJU

Dodik: Nema podaništva NATO-u i Zapadu! Bombardovali sa nas, a sad se miješaju u unutrašnje stvari BiH!

Front19.08.17, 14:52h

Dodik: Nema podaništva NATO-u i Zapadu! Bombardovali sa nas, a sad se miješaju u unutrašnje stvari BiH!
Oni koji budu, rekao je Dodik, izbjegavali okupljanje o temi politike odbijanja NATO-a samo će "pokazat svoje pravo lice i politiku podaništva tom savezu i zapadu“



 

Predsjednik Republika Srpske Milorad Dodik ponovio je danas u Trebinju da je za odbacivanje politike puta BiH ka NATO savezu.

 

Zamjera toj vojnoj alijansi što se, kako je ustvrdio, miješa u unutrašnje stvari u BiH, pa i sada nakon odluke Ustavnog suda BiH kojom je odbijena apelacija Pravobranilaštva RS-a u predmetu vojne imovine Veliki Žep u Han Pijesku.

 

Dodik je rekao novinarima u Trebinju da je ranije politika u RS-u u vezi s NATO savezom bila da nema kretanja ka tom vojnom savezu te smatra da RS mora biti jedinstvena u vezi s pitanjem knjiženja vojne imovine.

 

Oni koji budu, kako je dodao, izbjegavali okupljanje o temi politike odbijanja NATO-a samo će "pokazat svoje pravo lice i politiku podaništva tom savezu i zapadu“. 

 

-Imamo situaciju da nas je NATO bombardovao, da je bacao osiromašeni uranijum na nas, te da se ne samo kao vojna, već i kao politička organizacija miješala se u unutrašnje stvari u BiH, a sada veoma vidljiv i aktuelan je primjer oko imovine na Han Pijesku i svega što se dešavalo u sudu - naveo je entitetski predsjednik.

 

Najavio je da će u narednom periodu sa svojim saradnicima raditi na tome da, kako kaže, objasni ljudima o čemu je ovdje riječ i šta je na djelu.

 

-A riječ je o kontinuitetu devastiranja RS-a, njenog statusa i njenih prava - tvrdi Milorad Dodik.

 

Entitetska premijerka Željka Cvijanović također je ustvrdila danas u Trebinju da je odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa knjiženjem vojne imovine u Han Pijesku "politička odluka“ te da Zakon o obrani podrazumijeva da se postigne sporazum između strana u BiH, Vijeća ministara i dvije entitetske vlade o bilo kojem rješavanju problema u vezi sa imovinom.

 

Smatra da su "sudovi u BiH, ne samo Ustavni već i Sud BiH, često u funkciji kreiranja političkog stanja ili političkih odnosa, nastojeći tako da zamijene one koji treba da donose političke odluke“.

 

Dodala je da sudovi ne mogu da nadomjeste druge institucije vlasti.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook