Suad Beganović / Budućnost nam je zelena, zavijena u crno

Lice intelektualca: Upotrijebi oprobani recept Mace Diskrecije za politički probitak... Skandal!


18.08.17, 11:36h

 

Izvor: Prometej.ba

 

Na slici iznad je lice intelektualca Tarika Dautovića. Ne šalim se. Tako se ovaj mladi niko i ništa predstavio između redova kada se proglasio intelektualcem i vođom za naraštaj mladih muslimana. Naime, on govori u ime mladog naraštaja. Sav problem koji se digao zbog njegove izjave je u tome što je rekao – ono što zaista i misli novi mladi naraštaj mladomuslimana, danas poznatih i kao omladina SDA. Kasnije je ta ista omladina se ogradila od svog člana. Vidjet ćemo, pak, da tih članova ima još mnogo, pa ovo nije incident već trenutak otvorenosti.

 

Podsjetimo se na blistavu izjavu Tarika Dautovića: I Allaha mi ćemo uraditi sve da preimenujemo Titovu ulicu! Neće glavna sarajevska ulica nositi ime tog zločinca, diktatora, vođe totalitarističko-komunističko-zločinačko-ateističkog sistema koji je zatirao svako sjeme muslimanskog, bošnjačkog intelekta. Zvat će se Alije Izetbegovića. I nikome se nećemo pravdati i prilagođavati. Ovo govorim u ime nove generacije Bošnjaka. Dodatno je pohvalio i Mustafu Busuladžića i odluku da škola nosi njegovo ime.

 

Niko i ništa upotrijebio je oprobani recept Mace Diskrecije za vlastiti politički probitak. Skandal. Nema toga čime bi se ovaj intelektualac mogao pohvaliti, ali ako u jednom statusu spomene Boga, Titu i Aliju, time i on računa da nešto zna. O navedenom intelektualcu ne bi vrijedilo napisati ni jedno jedino slovo da se nije digla kuka i motika koja je pokazala da je Tarik Dautović, mladomuslimanski intelektualac, slika i prilika vremena u kojem živimo i razumljiva pojava pored ovakve ljevice i ovakvih reakcija na njegov infantilni i neznalački nastup.

 

Ne čudi, mladi naraštaj čita stariji naraštaj koji tvrdi da postoje knjige Mustafe Busuladžića. Gdje su i koje knjige? Ne odgovaraju

 

No, prije nego se posvetimo opservaciji nekoliko reakcija, ponovimo zašto je Tarik Dautović doista intelektualac u svojim krugovima. Naime, nije Tarik prvi sinčić koji je posolio more u Sarajevu. I Semir Efendić je mladi naraštaj, jednako radikalan i borben. On snuje o tenkovima, pa mu je investicija autoputa prema Beogradu bila trasa za tenkove. Haris Zahiragić je također mladi naraštaj, palio je vatromete, kudio komunjare jer se kupaju nedjeljom i žale na redukcije vode, uvodio džume i gasio bolnice. Intelektualno i očekivano od naraštaja. Moglo bi se tako napisati i jedna omanja knjiga, od nekih hiljadu stranica, o intelektualcima novog naraštaja.

 

Ne čudi, mladi naraštaj čita stariji naraštaj koji tvrdi da postoje knjige Mustafe Busuladžića. Gdje su i koje knjige? Ne odgovaraju. Oni će tvrditi da postoji ono što ne postoji i što je sklepao jedan opskurant od Busuladžićevih tekstova. Oni ukidaju teoriju evolucije, gase bolnice i ubijaju pacijente s karcinomom. Oni se vode primjerom Zlatka Hasanbegovića, pa sanjaju ponovo 41. godinu i obnavljaju ustaštvo.

 

Reakcije su žalosne. Pojedini mediji u nedostatku vlastitog mišljenja iskopali su iz groba mišljenje Alije Izetbegovića. Prikladno su zaključili da treba Aliju Izetbegovića pitati o Josipu Brozu Titu. Drugim riječima, izjave Alije Izetbegovića se uzimaju kao izjave sudije koji će presuditi spor. Tobož, Alija sudi Titu. Mogao je Alija misliti šta je želio, to je irelevantno za neospornu antifašističku borbu koju je vodio Maršal.

 

Irelevantne su izjave Alije o Titu, ali su šaptaji vrha te stranke od njenog početka do danas jedino važni. Ono što se šapće prenosi se posebnim putem, od uha do uha, od hakle do halke, preko svakog džemata i hodže do djece u mektebu

 

Možemo zamisliti da i spomenuti naraštaj koristi zgradu koju je omogućio Tito, koristi električne instalacije koje je omogućio Tito i tako dalje. I vodovodne cijevi je omogućio Tito, ali ako u njima nema vode, za to treba zahvaliti Alijnoj stranci. Razumijete već, SDA je utoliko jadnija ukoliko joj više smeta komunizam, jer to je dobar način da prikriju svu pljačkašku privatizaciju pod palicom Alije Izetbegovića, protektoratsku zemlju i klimu koja je omogućila sinove poput naraštajnog Dautovića.

 

Najjadniji je svakako Željko Komšić i njegova DF u reakciji. Pobijedio je na izborima kao mali Tito, pobijedio je jer svako pravi razliku između Tita i Alije kao nespojivih simbola. DF ne pravi, njima je tu znak jednakosti, jer tako mora doći kada misle da ako u ratu imaš dvije strane gdje je jedna sigurno fašistička, da je i druga sigurno antifašistička. A koje vrijednosti antifašizma je donijela Sedma muslimanska brigada, veoma rada Aliji Izetbegoviću, DF nije odgovorio. Tako je DF sebi proučio posljednju fatihu pred političku smrt koja im je sigurna i poželjna.

 

Irelevantne su izjave Alije o Titu, ali su šaptaji vrha te stranke od njenog početka do danas jedino važni. Ono što se šapće prenosi se posebnim putem, od uha do uha, od hakle do halke, preko svakog džemata i hodže do djece u mektebu. Tim putem su još davno posijane anti-antifašističke vrijednosti u ovo društvo pa je cvjetanje intelektualnog korova kakav je Dautović stvar jasna i očekivana. Ona će biti sve češća, riječi koje je izrekao Dautović vrijede kao intelektualno blago među većinom mladomuslimanskog naraštaja. Budućnost nam je zelena, zavijena u crno.

 

Ipak, Tito nikad jači. Uništena Jugoslavija, nema više ni KPJ, partizani su pod zemljom. Nikoga da brani Tita. On mrtav, vodi bitke i pobjeđuje. Još prije nekoliko dana dao nam je 120 i kusur miliona. Samcat, 40 godina nakon smrti njegovo ime odjekuje u razgovorima mladih koji ga cijene kao civilizacijski iskorak, neponovljivost crvljivog Balkana i lidera bez premca. Mladomuslimanima zadaje čir. Prošao test vremena, Tito više nije čovjek i političar nego simbol državnika i vizionara. U blokovskoj podjeli svijeta njegova vizija je bila osnaživanje potlačenih, niti jedni, niti drugi, nego Nesvrstani. Odlazeći za nepreglednom kolonom svojih divizija, kako je to sročio Krleža, ostavio je ideju koja ga čini živim i danas. Titovim stazama antifašizma!

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.
Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook