Aktiviran antiteroristički protokol

Policija potvrdila: Napad u Barceloni teroristički, 13 osoba poginulo

Hronika17.08.17, 18:14h

Policija potvrdila: Napad u Barceloni teroristički, 13 osoba poginulo
Napadač je pobjegao s lica mjesta, a jedna od najjačih španskih radio stanica Cadena SER Radio objavila je, pozivajući se na policijske izvore da je u vozilu pronađena španska lična karta na osobu s muslimanskim imenom

 

Katalonska policija potvdila je u objavi na Twitteru da je napad kombijem u samom centru Barcelone teroristički, prenosi BBC.

 

Kako je navedeno, aktiviran je i antiteroristički protokol i otvorena istraga. Policija je na konferenciji za novinare, kako prenosi „Guardian“, upravo saopćila da je jedna osoba poginula, a da su 32 povrijeđene. Od toga 10 osoba je teže povrijeđeno. Međutim, mediji javljaju da je najmanje 13 osoba poginulo.

 

Mediji su prije konferencije za novinare prenosili različite informacije o broju žrtava u napadu u kojem je vozač kombija ušao u pješačku zonu i skoro 500 metara gazio sve pred sobom. Pješaci su bježeći ulazili u prodavnice i restorane, spašavajući živu glavu, prenose svjedoci. Neki mediji su prenijeli i informaciju o 13 poginulih, no ta informacija se pokazala netačnom.  

 

Napadač je pobjegao s lica mjesta, a jedna od najjačih španskih radio stanica Cadena SER Radio objavila je, pozivajući se na policijske izvore da je u vozilu pronađena španska lična karta na osobu s muslimanskim imenom.

 

Mediji izvještavaju uporedo o talačkoj krizi, u kojoj je navodno jedna naoružana osoba upala u turski restoran. Nije poznato da li se radi o napadaču, a različite informacije dolaze s lica mjesta. Španske vlasti su pozvale na brzu akciju spašavanja i istragu o terorističkom napadu.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook