nakon današnjeg suđenja

Muriz Memić: Tužilaštvo je krilo dokaze, Dalida Burzić je podigla lažnu optužnicu

Hronika17.08.17, 14:13h

Muriz Memić: Tužilaštvo je krilo dokaze, Dalida Burzić je podigla lažnu optužnicu
Memić je kazao da je vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević izmislio da je Dženan bačen osam metara i da bi mu trebalo zabraniti da radi

 

  
Muriz Memić
, otac ubijenog Dženana Memića nakon današnjeg suđenja kazao je da je tačno prije godinu dana glavna tužiteljica KS Dalida Burzić podigla lažnu optužnicu i da će ona biti oborena, piše agencija Patria.

 

- Ovo nije saobraćajna nesreća, ja imam dokaze. Preko 200 dokaza je sakriveno, 7 dokumenata je tajno. Zašto je tajno ako je saobraćajna nesreća. Mom advokatu je dozvoljeno u Ustavnom sudu da vidi dokumente ali mu je zabranjeno da ih kopira. Oni se boje odbrane i iznošenja dokaza – kazao je Memić.

 

Memić je kazao da je vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević izmislio da je Dženan bačen osam metara i da bi mu trebalo zabraniti da radi.

 

- Čovjek laže. I Hamza Žujo je kazao da mu je ovo najteži slučaj jer je morao lagati. Ja mu kažem da je kukavica i da je trebao reći istinu na sudu. Ja od početka govorim šta mi je časni doktor rahmetli Alija Čeljo rekao. On je rekao da nisu povrede od saobraćajne nesreće. Taj dokument će biti iznesen kao dokaz pred sudom. Ne može Ševal Kovačević bolje znati od doktora Alije Čelje – kazao je Memić dodavši da mu nije jasno zašto šute drugi doktori.

 

Do dokumenata je porodica Memić došla putem Ustavnog suda.

 

- Dalidu Burzić pozivam da se preda, da povede svoje jatake. Ćato Merisa, Aminu Ruždić, Ivanu Petković, Seada Kreštalicu koji mi je rekao da Alija Čeljo nikada nije saslušan. Pozivam da se predaju, ja neću stati. Pozivam OHR, obratio sam se Američkoj ambasadi, Njemačkoj ambasadi. Zašto ništa ne preduzmu za ovaj slučaj.

 

Na sudu bi se kao svjedok pojaviti i Emir Milišić koji je navodno vidio šta se događalo kobne noći u Velikoj aleji.

 

-  On meni što je rekao ja vjerujem u to. On je meni rekao kako je vidio da je određena osoba udarila Alisu Mutap. Dženana nije vidio jer je vjerovatno već ležao. Druga osoba je naslonjena na auto. Treća osoba je tu. Nije jedan ubica, trojica su bila tu. Alisa je organizator. Ona nema amneziju. Otac Zijad Mutap javlja u MUP da je Alisa prepoznala jednog napadača zašto se to krije.

 

Advokat porodice Memić Ifet Feraget kazao je da ovo slučaj o kojem moraju svi govoriti.

 

- BiH kao država koja pretenduje na članstvo u EU sa ovakvim predmetima ide hiljadu koraka unazad. Ovo je slučaj koji će obilježiti poslijeratno pravosuđe u BiH, a možda i šire. Željelo se poentirati, ali efekat je potpuno suprotan. Izlaganje Tužilaštva je prenosila tužiteljica koja nije upoznata s predmetom. Na ovakvom predmetu ovo je već osma tužiteljica. Nisam čuo ni za jedan slučaj saobraćajne nesreće na kojem je radilo osam tužitelja.

 

Feraget je kazao da je tužilac dužan da iznosi i utvrđuje i one činjenice i dokaze koje idu u prilog optuženima.

 

- Da nije ovakva optužnica ne bismo došli u ovakvu situaciju. Ja bih ovo označio kao velikom hipokrizijom, ovo je slučaj koji se nikada nije desio i nikada se ne smije desiti. Nastale su nove okolnosti, igra se igra s dokazima. Optuženima stoji na raspolaganju pravo da se brane, da se saslušavaju svi svjedoci za koje oni smatraju da su relevantni, da mogu iznijeti činjenice koje su od odlučnog značaja za sam predmet.

 

On je javno upitao zašto Tužilaštvo nije objelodanilo sve dokaze, a jedan od tih dokaza je i izjava doktora Alije Čelje iz MUP KS od 7. juna 2016. godine.

 

- Nikada ga nije saslušalo Tužilaštvo KS. Posvećeno radim na ovom predmetu, i to ćemo i nastaviti i to će sigurno donijeti rezultat. Nije bitno kada. Bit će velika sramota za BiH ako se to desi tek u Strazburu. Dozvolili su danas da se sasluša Hasan Dupovac. Pa logično je zašto. Zastarjeli su postupci u MUP-u, a obustavljen im je krivični postupak. Dupovac ima zadatak da pere prljavi veš. Isti zadatak ima i Elmedin Konaković koji je priznao da je odgovoran za nestanak snimka sa hotela Cristal.

 

Feraget je istakao i da je svjedok Alisa Mutap 9. i 10. februara davala izjave o okolnostima događaja, a da je 10. februara rekla da ih je napao neko sakriven iza drveta.

 

- Mutap je tek 5. aprila saslušana u Tužilaštvu KS – kazao je Feraget.

 

Muriz Memić najavio je i nove proteste i poručio je "begovi neće opstati". 

 

(NAP, Foto: Arhiv/ DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook