obratite pažnju

Neredovita menstruacija: TRI faktora koji će poremetiti ciklus

ŽENA iN16.08.17, 13:39h

Neredovita menstruacija: TRI faktora koji će poremetiti ciklus
Na kašnjenje mjesečnice mogu utjecati traumatični događaji poput smrti ili bolesti bliske osobe, prekida veze, preseljenja ili gubitka posla. Sve su to situacije koje naglo i značajno podižu razinu stresa


Menstrualni ciklus kod svake je žene drugačiji. Međutim, jeste li znali da neke svakodnevne navike značajno utječu na naše tijelo i mogu izazvati velike promjene koje se očituju i na našoj menstruaciji?


1. Stres


Na kašnjenje mjesečnice mogu utjecati traumatični događaji poput smrti ili bolesti bliske osobe, prekida veze, preseljenja ili gubitka posla. Sve su to situacije koje naglo i značajno podižu razinu stresa.


Naime, izniman stres utječe na dio mozga pod nazivom hipotalamus koji regulira hormone u tijelu, između ostalog i menstrualni ciklus, koji tada može postati neredovit, a krvarenja obilnija ili vrlo slaba.

 

2. Putovanja


Duža putovanja, posebno ona na dalje destinacije značajno utječu na naše tijelo. Nesanica, nervoza i umor samo su neki od simptoma takozvanog jet laga – kratkotrajnog poremećaja uzrokovanog putovanjem kroz različite vremenske zone.


Takve promjene mogu utjecati i na menstrualni ciklus koji može postati kraći ili duži. No ne brinite, mjesečnica bi se trebala normalizirati nakon dva do tri ciklusa.

 

3. Premalo sna 


Kako bi naše tijelo normalno funkcioniralo potreban mu je adekvatan odmor, i to u obliku sna. S druge strane, premalo sna može uzrokovati brojne negativne promjene u organizmu poput pada imuniteta, nervoze, umora i malaksalosti, ali i dovesti do poremećaja u menstrualnom ciklusu.

 

Dokazano je kako je ljudskom tijelu potrebno 7 do 9 sati sna i zato je potrebno promijeniti dnevne rutine i pokušati tijelu pružiti dovoljno vremena da se odmori.

 

(Zadovoljna.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook