Ministar reagovao na izjave Predsjednika RS

Crnadak: Pokušaji Dodika da preuzme zasluge za klirinški dug su smiješni

Front14.08.17, 11:36h

Crnadak: Pokušaji Dodika da preuzme zasluge za klirinški dug su smiješni
Ovom prilikom ministar je još jednom iskazao zahvalnost Ruskoj Federaciji što je cjelokupan dug prema BiH isplatila u gotovom novcu, što je, kako je istakao, jedinstven slučaj

 

Pokušaji Milorada Dodika i SNSD-a da preuzmu zasluge za rješavanje pitanja ruskog klirinškog duga postali su smiješni, jer ih dvije nepobitne činjenice demantuju - izjavio je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak.

 

To je kazao povodom izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o pitanju klirinškog duga Ruske Federacije prema BiH u kojoj spominje ministra Crnadka.  

 

Prva činjenica, ističe ministar, kaže da je ovo Vijeće ministara BiH vodilo pregovore i potpisalo sporazum s ruskom stranom, nakon čega je novac u ukupnom iznosu nedavno uplaćen na račun Centralne banke BiH.

 

- Druga činjenica kaže da tokom prethodna dva mandata, od 2006. do 2015. godine, kada je potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić bio predsjedavajući, odnosno zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, nije bilo nikakvog sporazuma s Ruskom Federacijom i nije bilo rješenja ovog pitanja - naveo je. 

 

Iz ove dvije činjenice, naglašava Crnadak, jasno je da će rješavanje klirinškog duga Rusije ostati zabilježeno kao jedan od uspjeha ovog Vijeća ministara BiH, u kojem učestvuju Partija demokratskog progresa i Savez za promjene "bez obzira na svu mržnju koju prema srpskim predstavnicima u Sarajevu svakodnevno pokazuje Milorad Dodik".

 

Ovom prilikom ministar je još jednom iskazao zahvalnost Ruskoj Federaciji što je cjelokupan dug prema BiH isplatila u gotovom novcu, što je, kako je istakao, jedinstven slučaj, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

 

- Za postizanje ovog sporazuma lično sam se, i uime BiH i uime Republike Srpske koju predstavljam u Vijeću ministara BiH, zahvalio ministru vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu prilikom našeg zvaničnog susreta u maju ove godine - navodi se u izjavi ministra vanjskih poslova BiH. 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook