FOTO/ BH. PREMIJERA NA 23. SFF-U

Ekipa filma "Posljednja barijera" pred sarajevskom publikom: Potresna drama o najvećem izbjegličkom talasu u Evropi

Mediji14.08.17, 10:47h

Ekipa filma
Ova filmska priča prati njemačkog novinara i snimatelja koji rade dokumentarnu reportažu u trenucima najvećeg talasa izbjeglica iz Sirije u Evropu i bilježe neviđenu ljudsku dramu u trenucima dok se događala historija

 


 U Velikoj dvorani multiplexa Cinema City sinoć je, u okviru 23. SFF-a, održana bh. premijera međunarodnog igranog filma „Posljednja barijera“, reditelja Jasmina Durakovića.


Prije toga ekipa filma predstavila se sarajevskoj publici ispred Narodnog pozorišta i poklonila se na crvenom tepihu.


Film je rađen u produkciji austrijske filmske kuće Artedeluxe, DEPO iz Sarajeva je jedan od koproducenata, dok je izvršni direktor produkcije Amira Kudumović, asistent na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo.


Scenarij za film napisao je Robert Hofferer, dok su koscenaristi reditelj Duraković i dramaturginja i književnica iz Beograda Nataša Drakulić.


Direktor fotografije je Mathias Meissl, a za potrebe snimanja filma angažiran je dio filmskih radnika iz BiH, Hrvatske i Srbije.
 

Scenografi u filmu su Hari Ejubović i Osman Arslanagić, kostimograf Belma Žiško, šminker Zumra Softić, montažer Fadil Komarica, dok je postprodukciju zvuka radio Samir Fočo, Sarajlija koji živi i radi u Londonu.

 
Iako je najvećim dijelom sniman u BiH i uz učešće velikog broja autora i suradnika u BiH, film nije sufinanciran sredstavima državnih institucija iz Bosne i Hercegovine.


Glavnu ulogu u filmu igra austrijski glumac Michael Kristof, dok se u ostalim ulogama pojavljuju Hannes Fretzer, Essam Ferris, Jelena Angelovski, Ivo Gregurević, Serena Maria, Clemens Aap Lindenber, Ursula Steiner, Irina Marković, Aida Begović, Nedim Malkočević, Feđa Zahirović, kao i naturščici, volonteri humanitarnih organizacija, kao i same izbjeglice.


Veliki doprinos u realizaciji ovoga filma dali su lokalna zajednica i građani Orašja.


Film je od ideje do svog završetka nastao u rekordno kratkom roku od tri mjeseca i njemu se govori na engleskom, njemačkom, arapskom i bosansko/srpsko/hrvatskom jeziku.


Priča prati njemačkog novinara i snimatelja koji rade dokumentarnu reportažu u trenucima najvećeg talasa izbjeglica iz Sirije u Evropu i bilježe neviđenu ljudsku dramu u trenucima dok se događala historija.

 


Uz bh. premijeru filma u Galeriji "Charlama" upriličena je izložba i prikazan dokumentarni video-materijal austrijskog fotografa Hannesa Fretzera (koji u filmu igra snimatelja). Ova izložba predstavlja jedinstvenu priliku da publika u BiH i Evropi vidi kompletni i dramatični foto i video materijal koji je Fretzer napravio na svojoj balkanskoj ruti izbjeglica iz Sirije.


Neki od materijala su šokatnog sadržaja i po prvi put su prikazani na ovoj izložbi, koja traje do 30. avgusta ove godine.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook