foto & video/ u okviru 23. sff-a

Večeras u Cinema City premijera filma 'Posljednja barijera' bh. reditelja Jasmina Durakovića

Mediji13.08.17, 12:21h

Večeras u Cinema City premijera filma 'Posljednja barijera' bh. reditelja Jasmina Durakovića
U filmu Posljednja barijera Hannes Kretzer igra snimatelja koji radi dokumentarni materijal u trenucima najvećeg talasa izbjeglica iz Sirije u Evropu

 


U galeriji savremene umjetnosti "Charlama" u Sarajevu otvorena je izložba i prikazan dokumentarni video-materijal austrijskog fotografa Hannesa Fretzera, čiji je dio sadržaj dugometražnog igranog filma bh. režisera Jasmina Durakovića "Posljednja barijera", a koji će večeras premijerno biti prikazan u kinu Cinema City u okviru 23. Sarajevo Film Festivala.

 

U filmu Posljednja barijera Hannes Kretzer igra snimatelja koji radi dokumentarni materijal u trenucima najvećeg talasa izbjeglica iz Sirije u Evropu. Istovremeno, Kretzer je pratio i put izbjeglica od Grčke, preko Srbije i Mađarske i Hrvatske do Slovenije i Austrije bilježeći neviđene ljudskih drama u trenucima dok se događala historija. 


 
Dio tih materijala je i u dugometražnom igranom filmu „Posljednja barijera“, dok je izložba i prikazivanje kompletnog dokumentarnog materijala u Galeriji suvremene umjetnosti Charlama prva i jedinstvena prilika da publika u BiH i Evropi vidi kompletni i dramatični foto i video materijala koji je Kertzer napravio na svome balkanskoj ruti izbjeglica iz Sirije. Neki od materijala su šokatnog sadržaja i bit će po prvi put prikazani na ovoj izložbi.

 

posljednja-barijera-michael-kristof


 
Otvaranje izložbe i prikazivanje video materijala uz prisustvo autora Hannesa Kretzera i reditelja Jasmina Durakovića bilo je upriličeno sinoć, 12. 08. 17h, u Galeriji suvremene umjetnosti Charlama, privredni grad Skenderija.

 

posljednja-barijera-jasmin

 

Izložba traje do 30. avgusta ove godine, a bh. premijera međunarodnog igranog filma „Posljednja barijera“ reditelja Jasmina Durakovića je danas 13. avgusta, u 21:45h, u Velikoj dvorani multiplexa Cinema City.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook