U okviru programa 'Otvoreno kino'

23. SFF: Prikazan film Fatiha Akina 'Niotkuda'

Mediji13.08.17, 11:21h

23. SFF: Prikazan film Fatiha Akina 'Niotkuda'
Tokom suđenja u javnosti se izlažu užasni detalji bombaškog napada, ali je njegov ishod bolan po Katju - mladi neonacisti bivaju oslobođeni svih optužbi. Ona tada, u očaju, odlučuje da uzme pravdu u svoje ruke što rezultira tragičnim krajem

 

U okviru programa "Otvoreno kino" 23. SFF-a prikazan je posljednji film njemačkog režisera turskog porijekla Fatiha Akina "Niotkuda" koji je svoju premijeru imao na ovogodošnjem filmskom festivalu u Cannesu. Projekcija  filma je održana u KSC Skenderija zbog kiše. 

 

Film je priča o Katji, koja se udaje za Kurda, Nurija Sekercija, s kojim ima petogodišnjeg sina Rocca. Katja se upoznaje s Nurijem tokom studentskih dana, u vrijeme dok je bio diler droge i od njega kupuje hašiš. Njih dvoje se vjenčaju dok je Nuri služio zatvorsku kaznu zbog trgovine drogom, uprkos protivljenju njihovih roditelja. Nakon rođenja Rocca, Nuri prekida s trgovinom drogom, studira poslovnu administraciju i otvara u Hamburgu, u djelu grada s turskom većinim, svoj administrativni ured.  

 

Jednog popodneva Katja napušta Nurijev ured i ostavlja u njemu supruga i sina. Kada se navečer vraća zatiče blokiranu ulicu i policija joj saopćava da su u bombaškom napadu ubijeni Nuri i Rocco. Neposredno prije napada, po odlasku, Katja susreće mladu ženu koja parkira svoj bicikl pred uredom. Kasnije se ispostavilo da je na biciklu bila torba u kojoj je skrivena improvizirana bomba s ekserima.

 

Iako se policijska istraga u početku usmjerila na osvetnički napad trgovaca drogom i političke motive, Katja vjeruje da su napad izveli neonacisti. Ispostavilo se da su njene sumnje bile opravdane kada policija  hapsi dvoje osumnjičenih, Andrea i Eddu Moller, par mladih neonacista. 

 

Tokom suđenja u javnosti se izlažu užasni detalji bombaškog napada, ali je njegov ishod bolan po Katju - mladi neonacisti bivaju oslobođeni svih optužbi. Ona tada, u očaju, odlučuje da uzme pravdu u svoje ruke što rezultira tragičnim krajem. 

 

Akin je ulogu Katje povjerio Diane Kruger, holivudskoj glumici iz Njemačke, koja je sjajno portretirala lik bolom shrvane žene koja kreće u osvetnički pohod. Kruger je na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu dobila Zlatnu palmu za najbolju glumicu. 

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook