PRIJAVE OTVORENE DO 30. AVGUSTA

Online aplikacija za umjetnike i umjetnice - prijavite se na festival plesne umjetnosti 'Zvrk'

Kultura11.08.17, 18:22h

Online aplikacija za umjetnike i umjetnice  - prijavite se na festival plesne umjetnosti 'Zvrk'
Aplikacije su otvorene do 30. avgusta ove godine, a konačna lista učesnika/ca bit će objavljena 05. septembra

  


Udruženje  "Zvrk" i njegov istoimeni internacionalni festival savremenog plesa, implementiran u Sarajevu od 2008. godine, je suorganizator i partner EU projekta "Shapers" koji se bavi temom savremene koreografske umjetnosti u javnom prostoru. 

 

Zahvaljujući ovom međunarodnom projektu, festival "Zvrk" će ponovo živjeti i predstaviti mostarskoj, sarajevskoj i banjalučkoj publici od 19. septembra do 1. oktobra 2017. godine bogat i kvalitetan program plesnih performansa. 


Tokom 12 dana programa festivala, publika će otkriti 30 umjetnika/ca koji će predstaviti svoja djela u različitim lokacijama unutar javnog prostora tri BH grada (Mostar: 20-25.09., Sarajevo 26.-29.09., Banja Luka 30.09.-01.10.). 


Projekat je iniciran i plod je suradnje kulturnih aktera iz oblasti koreografske umjetnosti: Plesne kompanije "Ex Nihilo" [Marseille-Francuska], Plesnog centra "Rézodanse" [Alexandrie-Egipat], Umjetničke organizacije "Momkin - espaces de possibles" [Marseille-Francuska], Internacionalnih Festivala suvremenog plesa "Nassim el Raqs" [Alexandrie-Egipat], "Mes de Danza" [Séville-Spanjolska], "Espace Darja" [Casablanca-Maroko], "Zvrk" [Sarajevo-BiH] i produkcijske organizacije "in’8 circle" [Marseille-Francuska].


Zahvaljujući ovom evropskom, međunarodnom projektu i podršci lokalnih partnera, festival "Zvrk" će ugledati svjetlost četvrtog izdanja. 


Lokalni partneri u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci su: Tanzelarija - organizacija za razvoj i promociju savremenog plesa u BiH, FUU festival - Festival ulične umjetnosti Sarajevo, Balet Sarajevo - Narodno pozorište, Pokret za razvoj umjetnosti javnog prostora „Dobre Kote“ Sarajevo, Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo, Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo, Galerija Charlama, Udruženje Crvena, Kompanija Networks, Udruženje mladih Mostara, Street Arts Festival Mostar, OKC Abrašević, Francuski institut, Udruženje „Naš Prostor“ Banja Luka, Festival ulične umjetnosti, Biblioteka grada Banja Luka.


Pored internacionalnih umjetnika i umjetnica, cilj festivala je promovisati i lokalne umjetnike i umjetnice koji djeluju u oblasti savremenog plesa i performansa, te će se zbog toga unutar svakog grada odabrati šest umjetnika/ca (ili umjetničkih grupa) koji/e će dati svoj scenski/plesni odgovor na ovogodišnju temu festivala: MIGRACIJA.


Tema migracije, pored svoje aktuelne sociološko-političke relevantnosti na tlu Evrope - duboka je i značajna i u svim svojim ostalim aspektima; filozofskim, duhovnim, historijskim, kulturološkim, umjetničkim. Umjetnici i umjetnice pozvani su da daju svoj jedinstveni uvid u temu, iz bilo kojeg od uglova. Budući da je platforma za nastup javni prostor grada, jedan od najvažnijih faktora bit će uspostavljanje komunikacije sa prostorom, odnosno odabir lokacije koja će pomoći umjetničkom djelu da dodatno progovori: snažnije i otvorenije.


Performansi i plesni performansi ne bi trebali biti duži od 20 minuta. Festival može novčano podržati šest umjetnika i umjetnica, međutim, svi ostali čiji radovi budu zadovoljavali kriterije, a koji ne budu mogli ući u užu selekciju, imat će također priliku da svoje djelo predstave na festivalu.


Aplikacije su otvorene do 30. avgusta ove godine, a konačna lista učesnika/ca bit će objavljena 05. septembra. Umjetnici i umjetnice mogu se prijaviti putem online aplikacijske forme: https://goo.gl/forms/DzExjU04CeyZDkTi1

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook