važan projekat

Mihajlović: Nema autoputa Beograd-Sarajevo bez dogovora u BiH

Front11.08.17, 11:44h

Mihajlović: Nema autoputa Beograd-Sarajevo bez dogovora u BiH
- Beograd može samo da apeluje na taj dogovor jer su interes građana i mogućnosti koje otvara izgradnja i novi auto-put važniji od svega - rekla je Mihajlovićeva

 

Ministar saobraćaja Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da u Bosni i Hercegovini mora da bude postignut dogovor o trasi auto-puta Beograd-Sarajevo ili, u protivnom, ovog puta neće ni biti.

 

- Beograd može samo da apeluje na taj dogovor jer su interes građana i mogućnosti koje otvara izgradnja i novi auto-put važniji od svega - rekla je Mihajlovićeva.

 

Ona je za "Sputnjik" navela da je Srbija spremna da nastavi razgovore u vezi sa izgradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo, koji je strateški važan infrastrukturni projekat za koji već ima osnove projektne dokumentacije.

 

Prema ranijim procjenama, izgradnja auto-puta Sarajevo-Beograd koštala bi oko 850 miliona evra, a u zavisnosti od trase, mogao bi da bude dugačak od 120 do 150 kilometara.

 

Za sada u BiH i između Republike Srpske i Federacije BiH ne postoji saglasnost u vezi sa trasom ovog puta.

 

Republika Srpska daje prednost trasi preko Višegrada, a Federacija BiH preko Tuzle. Auto-put put bi trebalo da finansira Turska, najvjerovatnije kreditom koji će vraćati BiH, od čega trećinu Republika Srpska.

 

 

(Nezavisne, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook