otvaranje filmom 'druga strana nade'

Večeras počinje najveća regionalna filmska smotra - 23. Sarajevo Film Festival

Mediji11.08.17, 09:16h

Večeras počinje najveća regionalna filmska smotra - 23. Sarajevo Film Festival
Ovogodišnje festivalsko izdanje donosi 235 filmova iz 54 zemlje, a više od 70 ostvarenja je iz BiH. Svjetske premijere imat će 43, a međunarodne 23 filma

 

Projekcijom filma "Druga strana nade" reditelja Akija Kaurismakija u Narodnom pozorištu Sarajevo i Ljetnom kinu Raiffeisen večeras će početi osmodnevni najveći regionalni filmski događaj - 23. Sarajevo Film Festival (SFF).

 

Ovogodišnje festivalsko izdanje donosi 235 filmova iz 54 zemlje, a više od 70 ostvarenja je iz BiH. Svjetske premijere imat će 43, a međunarodne 23 filma.

 

Ceremoniji otvaranja u Narodnom pozorištu Sarajevo, koju će voditi glumica Amila Terzimehić, prethodit će svečanost na crvenom tepihu kojim će proći brojne istaknute osobe iz svijeta filma, te kulturnog, društvenog i političkog života BiH i zemalja regije.

 

SFF će u programu "Posvećeno" ugostiti istaknutog reditelja Olivera Stonea, kojem će biti uručena nagrada "Počasno Srce Sarajeva" za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, a isto vrijedno priznanje pripast će i istaknutom komičaru Johnu Cleeseu.

 

Bogat je i program pratećih festivalskih događaja, koji posebno donose brojne koncerte bendova iz BH i regije na više lokacija u gradu.

 

Sarajevo Film Festival bit će završen 18. augusta, do kada će grad obogatiti poznatom festivalskom atmosferom, ulicama preplavljenim brojnim gostima i prijateljima Festivala, kao i turistima koji već tradicionalno posjetu glavnom gradu BiH planiraju upravo u festivalsko vrijeme.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook