oduševite svoje ukućane

Klasik bosanske kuhinje: Napravite najbolju kljukušu u životu

Auto & Dom10.08.17, 19:08h

Klasik bosanske kuhinje: Napravite najbolju kljukušu u životu
Kljukuša je starinsko jelo sa kojim se može eksperimentisati, pa preporučujemo da probate ovaj recept

 


Ovaj klasik bosanske kuhinje je idelan za trpezu kada su "visoki datumi", jer za pripremu je potrebno par sastojaka da bi cijela porodica uživala u ukusnom obroku, kojeg neki zovu kljuka, struga, greba...


Dakle, kljukuša je starinsko jelo sa kojim se može eksperimentisati, pa preporučujemo da probate ovaj recept:

 

Potrebno:

 

- oko 2 kg krompira,

- 200 g brašna,

- 150 ml ulja,

- soli po ukusu,

- biber po ukusu,

- 2 glavice luka (ili praziluk po želji)

- komadić putera


Priprema:

 

- Oguliti krompir i izrendati ga na krupno rende

- Pomiješati krompir, ulje i začine

- Na kraju dodati brašno i rukama izmiješati

- Možete dodati sitno sjeckani luk ako volite

- Uključite rernu na 250 C i stavite dobro nauljen pleh da se zagrije, a neki preporučuju da koristite pleh od rerne

- U zagrijan pleh izlijte smjesu za kljukušu i pecite nekih pola sata

- Prije samog kraja premažite je puterom i vratite je u rernu da se zapeče.

Kada odozgo lijepo porumeni, gotova je.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook