Srđan Puhalo/ Tragač za istinom

Zašto je Milorad Dodik čekao 21. vijek da progovori?!


10.08.17, 12:09h

 

Frontal.ba

 

Prije neki dan Milorad Dodik je tokom pomena za 12.000 ubijenih Srba, žrtava ustaškog terora na Garavicama kod Bihaća izjavio „da je stradanje Srba, koje je bilo skrivano u socijalističkoj Jugoslaviji, bilo dramatičnih razmjera.“

 

Naravno, ovo je još jedna od populističkih fraza koje u posljednje vrijeme Dodik nemilice koristi u svakoj prilici.

 

Dodik je licemjer i ne odriče se socijalističke istorije, baš kao ni jedan srpski nacionalista, kada mu to ide u prilog

 

Zamislite da je ovako nešto izjavio Milorad Dodik 1986. godine kada je postao predsjednik Izvršnog odbora Opštine Laktaši, pa još da je spomenuo Prebilovce, Jadovno, Glinu i druge. To bi bio dokaz njegove hrabrosti i spremnosti da istinu stavi ispred ličnih interesa, politike i ideologije. Naravno tada je ćutao i čekao 21. vijek da o tome progovori.

 

Dodik je licemjer i ne odriče se socijalističke istorije, baš kao ni jedan srpski nacionalista, kada mu to ide u prilog, recimo on obožava da govori da je u Jasenovcu ubijeno nekad 500.000 Srba, u Jadovnu 38.000 Srba, što ni jedan ozbiljan istoričar neće potvrditi.

 

O tome sam pisao više puta, ali kako se on ponavlja, neći ni ja odustajati.

 

Ali vratimo se sadašnjosti i istini za koju se Dodik toliko zalaže.

 

Istog dana kada je Milorad Dodik govorio o skrivanju stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu, 35 km od Banjaluke, obilježavalo se 25 godina od zatvaranja logora Omarska u kojem je od maja do avgusta 1992. godine bilo zatvoreno oko 6.000 civila, od toga 3.344 Prijedorčanina, a oko 700 ih je ubijeno.

 

Na tom skupu nije bilo tragača za istinom Milorada Dodika, premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović i njenih ministara, niti bilo kog Srbina iz institucija Republike Srpske koji bi odao poštu žrtvama i zamolio za oprost. Izgleda da Omarska nije u Republici Srpskoj.

 

Istog dana kada je Milorad Dodik govorio o skrivanju stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu, 35 km od Banjaluke, obilježavalo se 25 godina od zatvaranja logora Omarska u kojem je od maja do avgusta 1992. godine bilo zatvoreno oko 6.000 civila, od toga 3.344 Prijedorčanina, a oko 700 ih je ubijeno

 

U skladu sa ignorisanjem vlasti Republike Srpske komemoracije u Omarskoj, tako su se ponašali i mediji u Republici Srpskoj. Na portalima Glasa Srpske i Nezavisnih novina o tome nije napisao ni jedno slovo. Na portalu Alternativne televizije o tome nema ništa. RTRS je to tradicionalno ignorisao. O Omarskoj je samo izvjestila BN televizija u centralnom Dnevniku.

 

I sada ćemo parafrazirati riječi Milorada Dodika sa početka teksta „da je stradanje Bošnjaka, koje je bilo skrivano u Republici Srpskoj, bilo dramatičnih razmjera.“

 

Ali koga to briga za stradanje i istinu?

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.
Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

(Frontal.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook