nakon sjednice vlade fbih

Drljača: Ništa od povećanja penzija za deset posto u ovom entitetu

Front09.08.17, 12:13h

Drljača: Ništa od povećanja penzija za deset posto u ovom entitetu
Zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača je kazao da su ovo prioriteti Vlade FBiH, ali da sada nema mogućnosti za realizaciju

 

Povećanje svih penzija u Federaciji Bosne i Hercegovine za deset posto i izmjene važećeg Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranja narušili bi stabilnost penzionog fonda, a prijedlozi nisu provodivi i zbog nedostatka novca u budžetu, rečeno je nakon današnje sjednice Vlade FBiH, koja je razmatrala ove prijedloge.

 

Zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača je kazao da su ovo prioriteti Vlade FBiH, ali da sada nema mogućnosti za realizaciju.

 

- Prema podacima Federalnog zavoda PIO, nije moguće povećati ove penzije. Vlada je zaključila da će kroz novi zakon razmotriti mogućnosti rješenja kojim bi za deset posto bile povećane penzije ostvarene do 1998. godine, a penzije ostvarene od 1998. do 2007. godine, kao i ostale, u skladu s finansijskim mogućnostima FBiH - rekao je Drljača.

 

U vezi s izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju u FBiH, a koje bi omogućile da više od 30.000 osoba ostvari pravo na penzionisanje, rekao je da bi značajno uzdrmale stabilnost penzionog fonda i stabinost isplata.

 

Predstavnički dom PFBiH  usvojio je, na prijedlog Kluba Socijaldemokratske partije (SDP), ove izmjena, a očekuje se usvajanje i na Domu naroda.

 

Drljača je najavio da će, ukoliko i ovaj dom usvoji prijedlog, tražiti provjeru procedure kod predlaganja.

 

Direktor Federalnog zavoda PIO Zijad Krnjić je kazao da povećanje penzija i uvođenje novih 25.000 i više penzionera u sistem nisu mogući.

 

Osim što nema sredstava za to, rekao je da bi najniža penzija bila povećana za 30-ak KM, a najviša za znatno veću cifru.

 

Za uvođenje penzionera iz 2015. i 2016. godine tvrdi da je potrebno oko 130 miliona KM godišnje.

 

Broj penzionera u 2017. godini je 409.355, a da bi bila osigurana redovnost isplate penzija Federalni zavod PIO se zadužio kod komercijalnih banaka 74 miliona KM, te koristi pozajmicu od BH Pošte od 41 milion KM.

 

(FENA) D.V.


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook