i to je rješivo

Na dijeti ste, gladujete, ali nikako ne možete skinuti salo sa stomaka? Možda je ovo uzrok...

Lifestyle08.08.17, 15:09h

Na dijeti ste, gladujete, ali nikako ne možete skinuti salo sa stomaka? Možda je ovo uzrok...
To je, naime, zaključak novog istraživanja koje je pokazalo da osobe koje noću spavaju samo šest sati imaju u prosjeku tri centrimetra veći opseg struka od onih koji spavaju od sedam do devet sati

 

Brže starenje stanica, slabije pamćenje, oštećenje neurona - samo su neke od zdravstvenih posljedica nedovoljnog sna. A tom se popisu može dodati i širi struk.

 

To je, naime, zaključak novog istraživanja koje je pokazalo da osobe koje noću spavaju samo šest sati imaju u prosjeku tri centrimetra veći opseg struka od onih koji spavaju od sedam do devet sati- piše SD

 

U čemu je problem? Skupina znanstvenika sa sveučilišta u Leedsu smatra da manjak sna remeti kemijski balans našeg metabolizma i utječe na sposobnost organizma da održava zdravu težinu.

 

"Naše rezultate treba pridodati sve većem broju dokaza da kratak san pridonosi metaboličkim bolestima poput pretilosti", objavili su u časopisu Plos One.

 

Oni su istražili podatke 1615 odraslih Britanaca koji su vodili dnevnike o tome koliko spavaju, što jedu, kolika im je težina, krvni tlak i opseg struka.

 

Osim što im je struk širi, oni koji manje spavaju su i teži. Svaki dodatni sat spavanja između šest i devet sati smanjio je tjelesnu težinu za 0,46 kilograma.

 

Istraživanje je pokazalo da osobe s manje sna imaju nižu razinu HDL kolesterola, 'dobrog kolesterola' odgovornog za uklanjanje onog štetnog iz krvi.

 

Ukupno, mnogo je dokaza da je po zdravlje bolje spavati više od šest sati, a je li savršena mjera sedam, osam ili devet sati, to, kažu znanstvenici, ovisi o pojedincu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook