Nakon ultimatuma iz BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije

Hrvatska pozvala ministre iz regije na sastanak

Front07.08.17, 19:58h

Hrvatska pozvala ministre iz regije na sastanak
U svrhu obrazloženja navedenih argumenata, smirivanja nepotrebnih tenzija, te rješavanja postojećih nesuglasica, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić razgovarao je s kolegama ministrima iz susjednih država te ih pozvao na sastanak u Hrvatsku sljedeće sedmice

 

Iz Ministarstva poljoprivrede odgovorili su na ultimatum koji su Hrvatskoj postavile susjedne zemlje povodom stupanja na snagu Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Republici Hrvatskoj. “

 

Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima ima za cilj isključivo bolju zaštitu potrošača. Stoga su Pravilnikom uvedeni inspekcijski nadzor i kontrola nad većim brojem vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja. U skladu s tim je prilagođena i visina naknade za izdavanje certifikata o usklađenosti s tržišnim standardima”, navode iz Ministarstva Vlade Hrvatske.

 

Dodaju da se ovaj pravilnik odnosi na sve treće zemlje, te nije usvojen s ciljem diskriminacije roba porijeklom iz država regiona.

 

Pravilnik je ujedno i u skladu s tržišnim standardima za voće i povrće koji su propisani pravnom stečevinom Evropske unije.

 

“U svrhu obrazloženja navedenih argumenata, smirivanja nepotrebnih tenzija, te rješavanja postojećih nesuglasica, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić razgovarao je s kolegama ministrima iz susjednih država te ih pozvao na sastanak u Hrvatsku sljedeće sedmice”, navode.

 

U Ministarstvu kažu da se inspekcija na granicama, kao i trgovina robom između susjednih zemalja, odvija se normalno.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook