NIJE ŠALA

Tri znaka da se ODMAH morate skloniti sa sunca i vrućine

Lifestyle07.08.17, 13:18h

Tri znaka da se ODMAH morate skloniti sa sunca i vrućine
Kada temperatura tijela raste, povećava se i ubrzava protok krvi u tijelu, više se znojimo i brže dišemo te se tako tijelo rashlađuje. Međutim, ovaj obrambeni mehanizam ima i nuspojave

 


Izloženost visokim temperaturama i ekstremnim vrućinama tijekom duljeg vremenskog razdoblja može dovesti vaše tijelo u stanje pregrijavanja. To znači da vaše tijelo više ne može samo sebe rashladiti i vratiti temperaturu tijela na onu optimalnu.


Kada temperatura tijela raste, povećava se i ubrzava protok krvi u tijelu, više se znojimo i brže dišemo te se tako tijelo rashlađuje. Međutim, ovaj obrambeni mehanizam ima i nuspojave- piše Zadovoljna.hr.

 

Zbog regulacije tjelesne temperature znojenjem iz organizma izlaze velike količine vode, a ako je ne nadoknadimo unosom tekućine, dolazi do dehidracije koja pak često dovodi do nesvjestice tijekom ekstremno toplih dana.


U nastavku pročitajte koji znakovi upućuju na to da biste se trebali skloniti sa sunca i vrućine te potražiti osvježenje u hladu.

 

1. Vrtoglavica

 

Možda ste pomislili da je znojenje prvi znak pregrijavanja tijela, ali vrućina može "udariti" u glavu i u trenutku kada se ne znojite. Visoke temperature prvo utječu na osjetljivo tkivo u mozgu pa ćete u stanju pregrijavanja tijela vjerojatno prvo osjetiti laganu vrtoglavicu. U tom slučaju odmah popijte dvije-tri čaše vode kako biste nadoknadili gubitak tekućine i osvježili se.

 

2. Nagli prestanak znojenja

 

Jako znojenje sasvim je normalna pojava ako ste izloženi suncu i vrućinama. Trebamo se zabrinuti ako znojenje u tim uvjetima prestane. To znači da je tijelo u ozbiljno dehidriranom stanju te gubi sposobnost regulacije tjelesne temperature. Tada je također potrebno odmah se skloniti u hlad, unositi vodu u organizam, a ako ste u mogućnosti – skinite sa sebe odjeću i legnite kako bi vaše tijelo "prodisalo".


3. Osip od vrućine

 

Iako se češće pojavljuje kod djece, osip izazvan vrućinom nije rijetkost ni kod odraslih. Do njega dolazi u trenutku kada se znojne žlijezde znojnice blokiraju pa znoj ostaje ispod površine kože. Tada se na koži pojavljuju male crvene upaljene točkice popraćene osjećajem peckanja i bockanja. Tijekom ekstremnih vrućina birajte odjeću od prozračnih laganih materijala jer to pomaže u sprječavanju pojave osipa.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook