Bura oko pravilnika

Srbija pripremila stroge protumjere Hrvatskoj

Front06.08.17, 19:57h

Srbija pripremila stroge protumjere Hrvatskoj
Mediji u Srbiji i BiH prenijeli su da će se u ponedjeljak u Sarajevu održati sastanak predstavnika Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore o strožim uvoznim mjerama vlasti u Zagrebu

 

Srbija je spremila stroge mjere kojima će uzvratiti Hrvatskoj ukoliko ne promijeni pravilnik kojim je drastično povećala pristojbe i pojačala fitosanitarni nadzor pri uvozu voća i povrća iz trećih zemalja, kojom su pogođeni i srpski izvoznici, doznaje u nedjelju Hina od izvora bliskih srbijanskoj vladi.


 
Carinske ispostave na graničnim prijelazima prema Hrvatskoj dobile su upute o primjeni mjera, ali će se sačekati ishod razgovora resornih ministara zemalja regije u ponedljeljak 8. augusta, potvrđeno je Hini iz više neslužbenih izvora bliskih srbijanskoj vladi i ministarstvu poljoprivrede.

 

"Sada je lopta u njihovom dvorištu, sve na terenu susjeda", rekao je Hini izvor blizak vladi u Beogradu.


Na graničnim prijelazim Batrovci-Bajakovo te Tovarnik-Šid u nedjelju popodne, kako se doznaje, nije bilo zastoja i na carinskim terminalima, po riječima carinskih djelatnika, nema gužve. 

 

Beogradski mediji, međutim pišu kako je Srbija, od jučer, "osim voća i povrća, strogim kontrolama podvrgnula i sve druge proizvode iz Hrvatske, zbog čega ih neće biti na tržištu u narednih 30 dana, koliko traje ta procedura".

 

List Blic tvrdi kako je "uprava carina dobila zadatak da, osim fitosanitarnih i veterinarskih provjera, radi i laboratorijske analize svih proizvoda", te da je zbog tih provjera, koje će trajati do mjesec dana, "izvjesno da mnogi proizvodi neće završiti na policama, već na nekoj od deponija".

 

"To je odgovor srbijanskih vlasti na odluku hrvatskog ministarstva poljoprivrede, koje je 15. jula povećalo uvoznu taksu za 22 puta na voće i povrće koje dolazi iz zemalja koje nisu članice EU", piše Blic, navodeći kako će se taj scenarij primjenjivati "sve dok se ne oglasi Europska komisija, odnosno ne suspendira hrvatsku mjeru, koja je suprotna Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju".

 

Neimenovani izvor Blica iz uprave carina tvrdi kako je ovo "vrlo suptilna protumjera prema Hrvatima, koja nije suprotna SSP-u, a koja će nanijeti nesagledive štete našim susjedima".

 

Srbijanski ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić najavio je ranije da će "pritisak na Hrvatsku biti takav, da će Hrvatska morati modificirati ili potpuno promijeniti ovu odluku".

 

Ljajić je beogradskim medijima rekao kako "prema neformalnim odgovorima iz Bruxellesa", niko odluku Hrvatske o uvođenju dodatnih mjera na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije ne vidi drugačije osim kao "kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju".

 

Srbija se na odluke hrvatskog ministarstva poljoprivrede već žalila Bruxellesu, ali, po Ljajićevim riječima, formalnog odgovora iz Europske komisije  još nema.

 

"I Srbija i zemlje regije žele izbjeći uvođenje protumjera Hrvatskoj", rekao je Ljajić novinarima, poručivši da će protumjere svakako uslijediti "ukoliko Hrvatska ne ukine spornu odluku koju je nazvao "čistim ekonomskim protekcionizmom".

 

Za ponedjeljak je najavljen razgovor predstavnika ministarstva poljoprivrede Srbije i Hrvatske od kojeg se očekuje rješenje za mjeru  koju štro osporavaju i Srbija, BiH, Crna Gora i Makedonija, a prijepore potaknute novim pravilnikom hrvatskog ministartsva poljoprovrede pojedini mediji u regiji već nazivaju "novim ekonomskim ratom" Beograda i Zagreba.

 

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim se uvodi kontrola većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego dosad, a naknada za inspekcijski nadzor povećava s 90 na 2000 kuna.

 

Mediji u Srbiji i BiH prenijeli su da će se u ponedjeljak u Sarajevu održati sastanak predstavnika Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore o strožim uvoznim mjerama vlasti u Zagrebu.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook