možete mu ozbiljno ugroziti život

Ako dosad niste znali - ove namirnice nikad nemojte davati psu!

Lifestyle05.08.17, 17:56h

Ako dosad niste znali - ove namirnice nikad nemojte davati psu!
Možda niste znali ali utvrđeno je da grožđe može uzrokovati prestanak rada bubrega kod pasa, pa čak i do smrti mezimca

 

Svaki odgovorni vlasnik psa sigurno se već dobro uputio u pravila ishrane svog mezimca, ali nikad nije zgoreg ponoviti koje to namirnice nikada ne bi trebalo da date svom psu.


Prema riječima veterinara i nutricionista za pse svom mezimcu nemojte davati:

 

Grožđe – nikada ga nemojte dati psu ma koliko vas bolećivo gledao i uporno “prosio” bar za jedno zrno. Možda niste znali ali utvrđeno je da grožđe može uzrokovati prestanak rada bubrega kod pasa, pa čak i do smrti mezimca.

 

Hljeb – kvasac u hljebu može dovesti do širenja želuca i ozbiljnih gastrontestinalnih tegoba, a moguće je i trovanje etanolom kao posljedica fermentacije kvasca u stomaku. Čak i dva sata nakon jedenja hljeba, može doći do trovanja.

 

Izbjegavajte mliječne proizvode, jer baš kao i mnogi ljudi, i veliki broj pasa netolerantan je na laktozu iz mlijeka, sladoleda…

 

Luk – ni slučajno! Da li ste znali da luk u organizmu psa može ozbiljno da ugrozi crvena krvna zrnca?

 

Kukuruz – veterinari upozoravaju da se veliki broj pasa ugušio kad su uspeli da ugrabe klipove kukuruza, pa je bolje da ga izbjegavate.

 

Dozvoljeno, ali uz oprez:

 

Avokado – s vremena na vrijeme svom psu možete dati malo ovog ukusnog voća, ali nemojte preterivati jer može izazvati smetnje u gastrointestinalnom sistemu vašeg mezimca (nikada mu ne dajte da pojede cijeli avokado).

 

Lubenica – veoma je osvježavajuća i prijaće vašem mezimcu tokom ljeta, ali obavezno očistite sve koštice jer one mogu potpuno blokirati varenje vašem psu.

 

(Alo, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook