U Hrvatskoj se obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Grabar Kitarović: Žalim zbog svih stradalih Srba; Plenković: Oluja je spriječila još jednu Srebrenicu

Front05.08.17, 12:34h

Grabar Kitarović: Žalim zbog svih stradalih Srba; Plenković: Oluja je spriječila još jednu Srebrenicu
Hrvatski premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i kći poginulog hrvatskog branitelja Nikolina Mataija, u svom obraćanju u Kninu prigodom 22. obljetnice Oluje, apelirali su na slogu, kojom se Hrvatska 90-ih oduprla višestruko jačem neprijatelju i pobijedila u Domovinskom ratu

 

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u subotu da su, slaveći Oluju, svjesni da ih ona i moralno i politički obvezuje na oprost i pomirenje te je kao predsjednica, ali i kao Hrvatica, građanka i majka izrazila žaljenje i zbog svih stradalih Srba.
 

"Slaveći danas ovu veliku povijesnu pobjedu, svjesni smo da nas ona i moralno i politički obvezuje na oprost i pomirenje. Dijeleći s vama ove trenutke radosti i ponosa, kada s najvećim poštovanjem obnavljamo sjećanje na sve koji su u godinama Domovinskoga rata i tokom "Oluje“ pali za slobodu i neovisnost Hrvatske, želim kao Predsjednica Republike, ali i kao Hrvatica, građanka i majka izraziti žaljenje i zbog svih stradalih Srba", poručila je predsjednica s obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja. 
 

Naglasila je i da hrvatski narod nije želio rat i ne raduje se ničijem stradanju. "Hrvatska država i danas čini napor, bez primjera u povijesti, kako bi vlastitim sredstvima osigurala životne uvjete svima koji se žele vratiti. Čini to unatoč tomu što inspiratori i nalogodavci agresije na Hrvatsku nisu uplatili ni kune ili, točnije, ni dinara za obnovu svega što su četnici i tzv. JNA u Hrvatskoj razorili u četiri godine granatiranja, bombardiranja, paleža i pljačke", istaknula je.
 

Poručila je i da to čine sa sviješću da teške stranice prošlosti treba zatvoriti i okrenuti se izgradnji budućnosti.
 

„Stoga će Hrvatska, uz punu zaštitu državnih i nacionalnih interesa, te izgrađujući korektne bilateralne odnose, dati  aktivnu i konstruktivnu potporu ulasku Srbije te isto tako BiH i drugih država kandidatkinja u EU, što je uvjet ujednačavanju razvojnih pretpostavki i demokratskih standarda u državama jugoistočne Europe i učvršćivanju mira“, kazala je hrvatska predsjednica.
 

Hrvatski premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i kći poginulog hrvatskog branitelja Nikolina Mataija, u svom obraćanju u Kninu prigodom 22. obljetnice Oluje, apelirali su na slogu, kojom se Hrvatska 90-ih oduprla višestruko jačem neprijatelju i pobijedila u Domovinskom ratu.

 
 
"Osim pobjede, danas slavimo i slogu kojoj dugujemo pobjedu i slobodu", istaknuo je hrvatski premijer čestitavši građanima Dan pobjede, a braniteljima njihov dan.
 
 
Podsjetio je kako je Hrvatska u prijelomnim vremenima 90-ih u težnji ka demokraciji i neovisnosti bila suočena s velikosrpkom agresijom, a dio domovine bio je okupiran.
 
 
S kninske tvrđave Plenković je istaknuo državničku odlučnosti prvog hrvatskog predsjednika i požrtvovnosti branitelja. Hrvatska je, rekao je, oslobođena, danas je članica NATO-a i EU, no ne bi bilo ništa od toga da nije bilo veličanstvene pobjede u Domovinskom ratu i vojno-redarstvenoj akciji Oluji u kojoj je za manje od četiri dana oslobođen velik dio domovine. Mnogo je hrvatskih Srba napustilo zemlju, ali se dio njih vratio i taj proces treba nastaviti, poručio je Plenković.
 
 
Ponovio je da je "Oluja" promijenila odnos snaga u BiH te "spriječila još jednu Srebrenicu".
 
 
"To je bila prekretnica i ostat će upamćena kao najveća pobjeda sinergije hrvatske vojske i policije", rekao je Plenković poručivši svima onima koji danas kritiziraju "Oluju" kako "Hrvatska ne da na Oluju kao što hrvatski branitelji nisu dali na Hrvatsku".
 
 
Istaknuo je i posvećenost svima koji su poginuli i nestali u Domovinskom ratu, a kojih je gotovo 2000.

 

 (FENA/md)
 
 

Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook