s manifestacije 'Odbrana BiH-Igman 2017.'

Izetbegović: Umorit će se oni koji ne vole BiH, a oni koji je vole neće posustati

Front04.08.17, 18:17h

Izetbegović: Umorit će se oni koji ne vole BiH, a oni koji je vole neće posustati
Manifestacija koja je posvećena sjećanju na šehide i poginule borce okupila je danas na Igmanu hiljade ljudi, prema procjenama organizatora više od 20.000 iz cijele zemlje

 

Umorit će se oni koji nisu upravu, oni koji ne vole Bosnu i Hercegovinu, a oni koji je vole neće posustati, poručio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović s manifestacije ''Odbrana BiH-Igman 2017'' čiji je centralni dio održan danas na Igmanu. 

 

Manifestacija koja je posvećena sjećanju na šehide i poginule borce okupila je danas na Igmanu hiljade ljudi, prema procjenama organizatora više od 20.000 iz cijele zemlje. 

 

Izetbegović je podsjetio na godine kada je BiH bila napadnuta naglašavajući da je 1993. bila najteža, a da je već u drugoj polovini naredne godine BiH bila ravnopravna, a 1995. nije izgubila niti jednu bitku.

 

- Te godine su se osvetili na Žepi i Srebrenici. To se nikada ne smije zaboraviti, i ništa od 1992. do 1995. godine - naglasio je Izetbegović te istakao da istinu o odbrani BiH treba ponavljati u kontinuitetu jer se pojavljuju nestine kojima žele uništiti BiH, ponovo.

 

Te neistine, naveo je Izetbegović, plasirane su pod objašnjenjem da su dobro za narod, a ustvari su, po njegovim riječima, napadi na vlade, referendumi te krivljenje i revidiranje istine.

 

- Ne trebamo nasjedati na priče, trebamo biti jaki - rekao je Izetbegović te dodao da BiH mora biti jaka zbog sebe i onih koji joj ne žele dobro jer i oni ''slome zube kad nas potcjene''.

 

Poručio je da sve u BiH treba umrežiti sloga, unutrašnja reintegracija, sigurnost i stabilnost.

 

Predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnje manifestacije, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević je istakao značaj njegovanja i čuvanja kulture sjećanja na šehide i poginule borce i sve koji su dali doprinos u odbrani BiH.

 

Naveo je da se 17. godinu s Igmana šalju poruke mira i poruka da u BiH nema podjela i da su oni koji su je branili uvijek spremni spriječiti te podjele.

 

- Svaki pedalj ove zemlje natopljen je šehidskom krvlju i pripada svakom njenom stanovniku - kazao je Bukvarević naglašavajući značaj poginulih heroja predlažući da bh. ulice trebaju nositi njihova imena.

 

Govorima zvaničnika na Igmanu prethodio je defile veterana Armije Republike BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH koji je predvodila ''armija mladih'' djece iz sarajevskih vrtića.

 

Federalni premijer Fadil Novalić i ministar Bukvarević su na kraju dodijelili pehare i priznanja pobjednicima takmičenja koja su održana tokom manifestacije, koja je završena danas centralnom manifestacijom na Igmanu.

 

Pokrovitelj manifestacije bio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook