suhe slavine na plus 35

ViK moli za strpljenje: Veliki dio Sarajeva večeras bez vode

Hronika04.08.17, 17:10h

ViK moli za strpljenje: Veliki dio Sarajeva večeras bez vode
Na današnjoj sjednici održanoj u Dispečerskom centru KJKP „Vodovoda i kanalizacije“ d.o.o. Sarajervo, povodom situacije uzrokovane ekstremno visokim temperaturama, te smanjenja izdašnosti izvorišta, Ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajavo i Uprava preduzeća „ViK“ donijeli su odluku, da se izda slijedeće Saopštenje za javnost

 

Danas je održana sjednica u Dispečerskom centru KJKP "Vodovoda i kanalizacije" d.o.o Sarajevo povodom problema sa vodosnabdijevanjem u KS- piše N1

 

Na današnjoj sjednici održanoj u Dispečerskom centru KJKP „Vodovoda i kanalizacije“ d.o.o. Sarajervo, povodom situacije uzrokovane ekstremno visokim temperaturama, te smanjenja izdašnosti izvorišta, Ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajavo i Uprava preduzeća „ViK“ donijeli su odluku, da se izda slijedeće Saopštenje za javnost:

 

"Dolaskom ovih izrazito toplih dana, koji su direktno utjecali na smanjenje izdašnosti na izvorištima, a povećanje potrošnje kod potrošača, noćni termin od 24:00 do 5h je nedovoljan kako bi se rezervoari popunili u potpunosti. 


U narednim danima, shodno vremenskim prilikama, u pojedinim zonama će se vršiti pomjeranje termina na period od 23 h do 6 h ujutro. Ovakvim režimom nastojimo dopuniti rezervoare kako bi se obezbijedilo urednije dnevno vodosnabdijevanje.

 

Uporedo sa ovom aktivnosti, donešena je odluka o inteziviranju radova na popravci kvarova, uz pojačane ekipe sa mehanizacijom i preraspodjelom u dvije smjene.

 

Također, donešena je odluka da se za naselje Zabrđe, aktivnostima Civilne zaštite KS obezbjede dodatne cisterne vode pored već angažovanih cisternih „ViK-a“.

 

Kako bi ublažili posljedice nastale situacije koja će sigurno potrajati, donešena je odluka da se intenziviraju radovi na glavnom Izvorišti „Bačevo“. Odlučeno je, da se večeras u noćnom terminu (petak/subota) izvrše radovi na prespajanju novih bunara za pravac Rezervoara „Mojmilo“ a u utorak 08.08.2017.g. potpuno prespajanje na potisni cjevovod.

 

Zbog navedenih radova, večeras u terminu od 22 h do 06 h, doći će do smanjenja pritiska i poremećaja u vodosnabdijevanju slijedećih naselja: Dobrinja, Saraj polje, Nedžarići, Alipašino polje, Halilovići, Otoka, Dolac malta, Socijalno, Grbavica, Pofalići, naselje Miljacka, Trg Heroja, Hrasno, Marijin dvor, Adema Buće, Čengić vila I i II, Rječica, Zabrđe, Rajlovac, Reljevo. 

 

Očekujemo stabilizaciju u vodosnabdijevanju u ranim jutarnjim satima (06 h).

 

Zbog nastale situacije Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo i Uprava preduzeća “ViK” su u stalnom zasijedanju, te molimo naše potrošače na razumijevanje i na racionalno korištenje vode", navedeno je u saopćenju.


(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook