Na pomolu međunarodni skandal

Bh. parlamentarci u pismu EU: Saglasnost BiH za gradnju Pelješkog mosta je LAŽIRANA! Ovo je nasilje!

Front03.08.17, 10:40h

Bh. parlamentarci u pismu EU: Saglasnost BiH za gradnju Pelješkog mosta je LAŽIRANA! Ovo je nasilje!
Pelješki most bio bi nelegalna građevina čije financiranje i izgradnja trebaju biti odmah zaustavljeni, stoji u pismu

 

Grupa bosanskohercegovačkih parlamentaraca uputit će pismo predstavnicima međunarodne zajednice, u kojem traže obustavu bilo kakvih aktivnosti u vezi sa najavljenom gradnjom Pelješkog mosta u Malostonskom zalivu, jer bi to, navodi se u pismu, blokiralo Bosni i Hercegovini izlaz na otvoreno more koji joj je zagarantovan Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora, javlja agencija Patria. 

 

„Molimo Vas da nam pomognete da razriješimo problem i spor kojeg Bosna i Hercegovina ima sa Republikom Hrvatskom i da Evropska Komisija obustavi financiranje nelegalnog Pelješkog mosta kojeg Republika Hrvatska želi izgraditi kršeći U.N. Konvenciju o pravu mora i napadajući na suverenitet Bosne i Hercegovine, sve u cilju da trajno odvoji/odsiječe Bosnu i Hercegovinu od međunarodnih voda (otvorenog mora), a to predstavlja narušavanje međunarodnog pravnog poretka jer bi spriječilo Bosnu i Hercegovinu da ostvaruje neograničenu „slobodnu komunikaciju i plovidbu“ svih vrsta plovila, prelijetanje aviona i polaganje energetskih podmorskih kablova i spriječilo bi sudjelovanje Bosne i Hercegovine u snabdijevanju energijom i u provedbi energetske politike E.U., a sve navedeno bi utjecalo da se Bosna i Hercegovina od Pomorske države pretvori u kopnenu - kopnom zaključanu državu (land lock country)“, navodi se, između ostalog u ovom pismu, koje će biti poslano na adresu predsjednika Vijeća Evrope Donalda Tuska, predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera, predsjednice Odbora za vanjsku politiku Federice Mogherini, ali i drugih evropskih zvaničnika, među njima i na adresu Visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka.

 

„Republika Hrvatska prema Bosni i Hercegovini vodi nekorektnu politiku: s jedne strane se ponaša agresivno jer krši U.N. Konvenciju o pravu mora i nedozvoljeno odsijeca našu državu od međunarodnih voda i nasilno nameće izgradnju tzv. Pelješkog mosta, čime fizički blokira jedinu usku pomorsku vezu naše države sa međunarodnim vodama i sa ostalim državama svijeta, te na taj način ugrožava mir, suverenitet i stabilnost Bosne i Hercegovine kao pomorske države, a sa druge strane Republika Hrvatska obmanjuje međunarodnu javnost da povezuje svoje hrvatske obale preko svojih hrvatskih unutarnjih voda i da tako provodi Evropsku kohezijsku politiku i da povezuje Evropski prostor radi ulaska u EU zonu Schengen, pa iz navedenih razloga mi smatramo da ovakvo agresivno ponašanje Republike Hrvatske predstavlja grubo narušavanje geopolitičkog poretka na Jadranskom moru i na jugoistoku Europskog kontinenta“, navodi se u pismu, koje je u posjedu agencije Patria.

 

Parlamentarci objašnjavaju u pismu da morske vode ispod planiranog mosta, nisu i ne mogu biti ni hrvatske ni unutrašnje vode, nego predstavljaju međunarodne vode - međunarodni priključni koridor koji se proteže od teritorijalnih voda BiH do otvorenog mora.

 

„Ovaj međunarodni koridor služi za „slobodnu međunarodnu komunikaciju i plovidbu“ (free comunication and navigation), a međunarodno pravo mora ne dozvoljava izgradnju umjetnih otoka ili bilo kakvih konstrukcija/struktura na takvom međunarodnom koridoru, pa bi stoga tzv. Pelješki most bio nelegalna građevina čije financiranje i izgradnja trebaju biti odmah zaustavljeno“.

 

U pismo stoji i to da Hrvatska podstiče nelegalnu gradnju mosta u situaciji kad morske granice između dvije države nisu ni važeće a nisu ni utvrđene na validan način, a Ugovor o granicama između dvije države nije u Parlamentima dvije države potvrđen/ratificiran. U pismu se demantiraju tvrdnje Hrvatske da za granju mosta ima saglasnost bh. strane. Istina je, objašnjavaju parlamentarci, da ni Parlament BiH, ni Vijeća ministara kao ni Predsjedništvo BiH nikada nisu dali takvu saglasnost Hrvatskoj.

 

„Imajući u vidu nedavnu izjavu predsjednika Vlade Republike Hrvatske, gospodina Andreja Plenkovića „da je sve što Hrvatska radi u vezi izgradnje Pelješkog mosta u skladu sa međunarodnim pravom i u duhu dobrosusjedskih odnosa“, mi Zastupnici u Parlamentu Bosne i Hercegovine smatramo da Vlada Republike Hrvatske krši međunarodno pravo i pravo mora, ali i da permanentno obmanjuje i dovodi u zabludu cjelokupnu međunarodnu javnost a posebno institucije U.N, Evropske Unije i Bosne i Hercegovine.

 

Bh. parlamentarci podsjećaju i na presuda Arbitražnog suda u sporu između Slovenije i Hrvatske iz juna ove godine, po kojoj je Sloveniji određen priključni koridor do međunarodnih voda širine 2,5 nautičkih milja i dužine 12 nautičkih milja, uz primjenu režima „slobodne komunikacije i plovidbe“ iste kao u međunarodnim vodama, bez mogućnosti da Hrvatska ukine taj koridor i da primjenjuje metode kontrole kažnjavanja.

 

U pismo se navodi i to da „ovakvo nasilje nije ostvareno nigdje u svijetu jer nijedna država nikada nije pokušala da drugoj državi oko cijele njezine obale izgradi bilo kakvu prepreku ili most, pri čemu je apsurd veći što hrvatska strana tvrdi da ima suglasnost države BiH za izgradnju mosta. Međutim prava je istina da nikad ni Predsjedništvo ni Vijeće ministara nisu izdali takvu suglasnost.

 

„Moramo posebno napomenuti da nam je iz medija poznato kako je Evropska Komisija za odobrenje 357.000.000 eura financijskih sredstava Hrvatskoj za izgradnju tzv. Pelješkog mosta, zahtijevala i suglasnost Bosne i Hercegovine za izgradnju mosta. Obzirom da ni Vijeće ministara kao ni Predsjedništvo BiH nikada nije izdalo takvu suglasnost, javnost u BiH se sa pravom pita i sumnja da je zahtijevana suglasnost lažirana ili lažno potpisana od strane zaposlenika ministarstva RH i BiH koji su članovi HDZ iz Hrvatske i HDZ iz BiH, što ukazuje na moguće izvršenje kaznenog djela korupcije i lažnog predstavljanja, lažiranja državnog dokumenta i sukoba interesa, pa zahtijevamo da nadležne BiH institucije kao i institucije Evropske Komisije postupe prema svojim nadležnostima, ispitaju ove navode i kazne eventualne počinioce“, navode, između ostalog bh. parlamentarci u pismu koje će uskoro stići na adresu zvaničnika EU.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!