SJEĆATE LI SE PEPE BANDIĆA

Glumac Tomo Kuruzović preminuo je u Beogradu

Kultura02.08.17, 23:51h

 Glumac Tomo Kuruzović preminuo je u Beogradu
Poznati glumac, režiser i književnik Tomo Kuruzović iz Sarajeva preminuo je u 87. godini, javila je Radio Televizija Srbije

 

Toma Kuruzović je rođen 1930. godine u Sarajevu, na Bistriku. Godine 1948. završio je Učiteljsku školu, nakon čega se zaposlio kao učitelj i upravnik škole u Čarakovu kod Prijedora.

 

U Beograd je došao 1949. godine, kada se upisao na Akademiju za pozorište i film u klasi prof. Joze Laurenčića. Akademiju je završio 1953, a diplomirao 1957.

 

Jedna od njegovih najzapaženijih adaptacija i dramatizacija je monodrama Petar Pepo Bandić čuvenog bh. pisca Branka Ćopića.

 

Bh. publici poznat je po ulozi ujaka Rožljike u TV seriji Osma ofanziva, također po djelu Branka Ćopića.

 

Osim Ćopića, dramatizovao je i adaptirao djela Petra Kočića, Koste Trifkovića, Meše Selimovića, Jovana Sterije Popovića.

 

Bio je član je Udruženja dramskih umetnika Srbije, Udruženja dramskih pisaca Srbije i Udruženja filmskih glumaca Srbije. Igrao je u Beogradskom dramskom pozorištu do penzije.

     

Jedna od posljednjih uloga Kuruzovića bila je u televizijskom filmu Ono malo časti iz 2016. godine, snimljenog u produkciji RTS-a.


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook