FOTO/ Eksperiment na +37 stepeni

Ovo vam meteorolozi neće reći: Izmjerili temperaturu crnog i bijelog auta - šokirat ćete se kolika je razlika!

Auto & Dom02.08.17, 19:17h

Ovo vam meteorolozi neće reći: Izmjerili temperaturu crnog i bijelog auta - šokirat ćete se kolika je razlika!
Danas je Telegraf odlučio da otkrije u kojim automobilima više prži - crnim ili bijelim

 

Jedan od najtoplijih dana ovog ljeta donio nam je "prijatnih" 37 stepeni Celzijusa u hladu. Barem tako kažu meteorolozi. Ono što vam meteorolozi sigurno neće reći to su temperature vaših automobila dok se prže na sunčanom parkingu, piše srpski Telegraf.

 

Ali zato je tu Telegraf, koji za vas mjeri temperature na najrazličitijim dijelovima grada, na mjestima na kojima šetate, u kojima se vozite, na kojima kupujete...

 

Danas je Telegraf odlučio da otkrije u kojim automobilima više prži - crnim ili bijelim. Opšte poznata stvar je da crna boja više privlači sunčevih zraka od bijele, ali da je razlika u temperaturi izmjerenoj na haubi crnog i bijelog auta ovolika - nismo mogli ni oni da povjerujemo, sve dok laserski mjerač nije pokazao rezultat.

 

Pa je tako hauba bijelog automobila, u 15:00 časova, na parkingu na Novom Beogradu pokazala da je topla gotovo identično kao zvanična spoljna temperatura u tom trenutku - oko 37 stepeni Celzijusa. A onda smo odlučili da izmere susjedni crni auto pored...

 

temperatura-bijeli

 

Ukoliko zaista mislite da je vaša omiljena boja automobila crna, znajte da grije duplo jače od bijelog. Laserski termometar Telegrafa pokazao je, da za razliku od bijelog auta, crni mjeri nevjerovatnih - 72, 6 STEPENI CELZIJUSA!!!

 

temperatura-crni

 

Još malo, pa na haubi ovog auta bi moglo da se isprži jaje na oko. Čekamo 40 (u hladu), pa ćemo i to probati, piše Telegraf.

 

(Telegraf.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook