Nabavite karte na vrijeme

Sarajevo Film Festival: Evo koje filmove ćete moći pogledati u Ljetnom kinu

Kultura02.08.17, 13:06h

Sarajevo Film Festival: Evo koje filmove ćete moći pogledati u Ljetnom kinu
Sarajevo Film Festival 2017 bit će otvoren 11. augusta filmom ''Druga strana nade'' Akija Kaurismäkija projekcijama u Narodnom pozorištu Sarajevo i Ljetnom kinu Raiffeisen

 

Sarajevo Film Festival ove godine će 23. put obradovati ljubitelje filma izborom filmskih ostvarenja i pratećih sadržaja.

 

Tako će u osam dana trajanja Festivala i u 18 programa biti prikazano 235 filmova iz 54 zemlje. Svjetske premijere na 23. SFF-u imat će 43, a međunarodnu 23 filma.

 

A dok se čeka Sarajevo Film Festival i njegov zvanični početak, na ulicama se već može osjetiti festivalska atmosfera. Vrijedni volonteri dijele biltene, ulice se sređuju, Ljetno kino Raiffeisen dobiva svoje novo ruho s novim stolicama, a podignuto je i platno na kojem ćemo ove godine gledati niz uzbudljivih naslova.

 

Pozorišni trg "Suzan Sontag" je renoviran i ponosno će 'nositi' crveni tepih i ostale festivalske sadržaje.

 

Ukratko gdje god se okrenemo osjeća se pozitivna festivalska atmosfera.

 

Sarajevo Film Festival 2017 bit će otvoren 11. augusta filmom "Druga strana nade“ Akija Kaurismäkija projekcijama u Narodnom pozorištu Sarajevo i Ljetnom kinu Raiffeisen.

 

U Ljetnom kinu ćete ove godine moći pogledati sljedeće filmove:


Druga strana nade / Toivon tuolla puolen


11. august 2017.  u  20:30 


Bježeći iz ratom razorene zemlje, s planom da u Finskoj zatraži azil, Sirijac Khaled stiže u helsinšku luku sakriven u kontejneru s ugljem. Zbunjen i frustriran monolitnim birokratskim aparatom s kojim se suočava, Khaled bježi iz azilantskog centra. Lutajući ulicama upoznaje Wikströma, bivšeg prodavača košulja koji je nedavno napustio ženu alkoholičarku i započeo novi život kao vlasnik ugostiteljskog lokala. Njih dvojica će se međusobno pomagati u prevazilaženju problema s kojim se suočavaju u svojim nepoznatim i često zbunjujućim novim životima.

 

Režija: Aki Kaurismäki 
Scenarij: Aki Kaurismäki 
Uloge: Sherwan Haji, Sakari Kuosmanen, Janne Hyytiäinen, Ilkka Koivula, Nuppu Koivu, Simon Hussein Al-Bazoon, Niroz Haji, Kaija Pakarinen 

 

Niotkuda / Aus dem Nichts

 

12. august 2017. u 20:30 

 

Katjin život zauvijek se promijeni kada se DNK analizom ustanovi da ostaci pronađeni na mjestu bombaškog napada pripadaju njenom mužu i sinu. Nedugo zatim, policija privodi dvoje mladih neonacista osumnjičenih za napad. Da bi bila sigurna da krivci neće izbjeći kaznu, Katja uzima pravdu u svoje ruke.

 

Režija: Fatih Akin 
Scenarij: Fatih Akin, Hark Bohm 
Uloge: Diane Kruger, Denis Moschitto, Johannes Krisch, Samia Chancrin, Numan Acar, Ulrich Tukur, Rafael Santana, Hanna Hilsdorf, Ulrich Friedrich Brandho 


Pravo vrijeme / Good Time

 

13. august 2017. u 20:30 
 

Nakon što mu mlađi brat završi u zatvoru zbog neuspjele pljačke banke, Konstantin kreće na opasno putovanje kroz gradski kriminalni milje ne bi li brata izbavio iz zatvora. U samo jednoj noći, žureći da spasi i brata i sebe, Konstantin upada u besmislen vrtlog nasilja i razaranja, savršeno svjestan da im obojici život visi o koncu.

 

Režija: Josh Safdie, Benny Safdie 
Scenarij: Josh Safdie, Ronald Bronstein 
Uloge: Robert Pattinson, Benny Safdie, Jennifer Jason Leigh, Barkhad Abdi, Buddy Duress, Taliah Webster, Peter Verby, Gladys Mathon, Necro 

 


Žaba

 

zaba

 

14. august 2017. u 20:30 

 

Zeko, brico i bivši borac sa PTSP-om, poziva brata Bracu i prijatelja Švabu na Bajram. Namjerava da iskoristi praznično raspoloženje, te brata, kockara i alkoholičara, nagovori da se promijeni. Braco ga ne želi slušati i ne shvata priču ozbiljno. Zeko uzima britvu i prislanja je na Bracin vrat, te silom iznudi od njega obećanje da će se promijeniti. Braco bijesan odlazi, ne želeći ga više ikad vidjeti, a Švabo predlaže Zeki da posjeti psihijatra. Kad ostane sam, bez jedinog prijatelja i brata, Zeko uzima bombu. Izvjesno samoubistvo sprečava dolazak Mukija, mladića koji ide od vrata do vrata i prodaje knjige.

 

Režija: Elmir Jukić 
Scenarij: Pjer Žalica, Elmir Jukić 
Uloge: Emir Hadžihafizbegović, Aleksandar Seksan, Mirsad Tuka, Moamer Kasumović, Selma Alispahić, Boro Stjepanović, Ilir Tafa, Nermin Omić, Alisa Čajić-Drmać, Vlasta Velisavljević, Sadžida Šetić, Mugdim Avdagić 

 

Avrilina kćerka / Las Hijas de Abril

 

abrilina-kcerka

 

15. august 2017. u 20:30 

 

Sedamnaestogodišnja Valerija zatrudnjela je sa svojim maloljetnim momkom, ali o tome nije obavijestila svoju majku Avril. Kada njena sestra Clara u tajnosti nazove Avril, njihova majka dolazi puna brige, podrške i nježnosti. Ali, kratko nakon rođenja bebe, postaje jasno zašto je Valerija željela držati Avril što dalje od sebe.

 

Režija: Michel Franco 
Scenarij: Michel Franco 
Uloge: Emma Suárez, Ana Valeria Becerril, Enrique Arrizon, Joanna Larequi, Hernán Mendoza 

 

Riba zvana Wanda / A Fish Called Wanda

 

riba-zvana-wanda

 

16. august 2017. u 20:30 
 

Kad se spoje četiri lukava kradljivca dragulja, tri jokširska terijera, par čvrstih grudi i jedan tipični britanski advokat, dobije se mješavina koja osigurava „neprekidan slijed beskrajno smiješnih obrata i nevjerovatnih glumačkih izvedbi“. U ovoj nevjerovatno smiješnoj filmskoj farsi, žena po imenu Wanda, u nastojanju da se dočepa dragulja, mora prevariti plaćenog ubicu koji voli životinje, smotanog advokata i svoga momka koji obožava citirati Nietzschea.

 

Režija: Charles Crichton 
Scenarij: Charles Crichton, John Cleese 
Uloge: John Cleese, Kevin Kline, Jamie Lee Curtis, Michael Palin, Maria Aitken, Tom Georgeson, Patricia Hayes 

 

Velika bolest / The Big Sick

 

17. august 2017. u 20:30 
 

Pakistanski komičar Kumail na jednom od svojih stand-up nastupa upoznaje američku studenticu Emily. Njihova veza cvjeta, ali Kumaila uskoro počinje brinuti da li će članovi njegove tradicionalne muslimanske porodice prihvatiti Emily. Kada Emily iznenada oboli i padne u komu, Kumail neočekivano gradi blizak odnos s njenim duboko zabrinutim roditeljima.

 

Režija: Michael Showalter 
Scenarij: Emily V. Gordon, Kumail Nanjiani 
Uloge: Kumail Nanjiani, Zoe Kazan, Holly Hunter, Ray Romano, Anupam Kher, Zenobia Shroff, Adeel Akhtar 

 

Vozač / Baby Driver

 

baby-driver

 

18. august 2017. u 20:30 
 

Baby, talentovani mladi vozač auta za bijeg, oslanja se na ritam muzike koju neprestano sluša kako bi bio najbolji u igri. Kad upozna djevojku svojih snova, odluči napustiti svijet kriminala i početi život iz početka. Međutim, Baby biva prisiljen raditi za jednog od šefova podzemlja, a nakon jedne neuspjele pljačke, morat će se suočiti s posljedicama vlastitih izbora i pokušati da otkloni opasnost koja se nadvila nad njegovim životom, ljubavi i slobodom.

 

Režija: Edgar Wright 
Scenarij: Edgar Wright 
Uloge: Ansel Elgort, Kevin Spacey, Lily James, Jon Bernthal, Eiza González, Jon Hamm, Jamie Foxx 

 

Online prodaja ulaznica počela je jučer putem oficijelne web stranice www.sff.ba, a slobodna prodaja počinje 4. augusta u Glavnom Box Officeu koji će i ove godine biti smješten u BKC Sarajevo.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook