prisutan i denis zvizdić

Američki potpredsjednik Pence u Crnoj Gori: Budućnost Zapadnog Balkana je na zapadu

Front02.08.17, 12:30h

Američki potpredsjednik Pence u Crnoj Gori: Budućnost Zapadnog Balkana je na zapadu
Pence je na konferenciji za novinare sa crnogorskim premijerom Duškom Makovićem, kazao kako njegova posjeta Crnoj Gori potvrđuje podršku Sjedinjenih Država regiji, prenose crnogorski mediji

 

Američki potpredsjednik Mike Pence kazao je kako je budućnost Zapadnog Balkana na zapadu te da će raditi na jačanju veza Europske unije, Balkana i SAD-a.

 

Pence je na konferenciji za novinare sa crnogorskim premijerom Duškom Makovićem, kazao kako njegova posjeta Crnoj Gori potvrđuje podršku Sjedinjenih Država regiji, prenose crnogorski mediji.   

 

"Ulazak Crne Gore u NATO je povijesni uspjeh i pokazatelj snage ove zemlje samo deset godina nakon obnove neovisnosti. NATO se sastoji od velikih i malih država ali SAD nema malih saveznika i mi cijenimo naše novo savezništvo u NATO-u", istaknuo je Pence, navodeći da njegova posjeta pokazuje podršku Sjedinjenih Država Zapadnom Balkanu.

 

"Vjerujem da je budućnost Zapadnog Balkana na zapadu i radujemo se što ćemo raditi na jačanju veza između EU, Balkana i SAD", naglasio je.    

 

Marković je istaknuo kako je strateško partnerstvo dvije države krunisano članstvom u NATO, i da je sudbina Crne Gore neraskidivo vezana za vrijednosti tog saveza.

 

Ocijenio je kako je Penceova posjeta dokaz da ne postoje veliki i mali. 

 

"Jedino kad je riječ o veličini i brojnosti neke zemlje, ali ne i kada je riječ o pripadnosti idealima. Hvala vam što ste dolaskom u Crnu Goru potvrdili ovu istinu", kazao je crnogorski premijer.

 

Američki potpredsjednik Mike Pence, koji  je u utorak popodne doputovao u dvodnevni posjet Crnoj Gori, danas će sudjelovati na Summitu Jadranske povelje.

 

Domaćini skupa su Crna Gora i Makedonija, koja trenutno predsjeda Jadranskom poveljom, inicijativom pokrenutom pod okriljem SAD-a, a pored domaćina, crnogorskog premijera Duška Markovića i makedonskog Zorana Zaeva, u radu skupa sudjelovat će hrvatski premijer Andrej Plenković, albanski Edi Rama, predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, srbijanska premijerka Ana Brnabić i predsjednik Kosova Hashim Thaci.

 

Čelnici zemalja Američke-jadranske povelje razgovarat će, kako je najavljeno, o euroatlantskim težnjama zemalja jugoistoka Europe, jačanju reformi i zajedničkom doprinosu regionalnoj i globalnoj stabilnosti.

 

Summit Jadranske povelje biti će prilika i za niz bilateralnih sastanaka.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook