Predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Zvizdić: SNSD i SBB su imali cilj da sruše Izvještaj o radu

Front31.07.17, 15:57h

Zvizdić: SNSD i SBB su imali cilj da sruše Izvještaj o radu
"SNSD i SBB su imali cilj da sruše izvještaj, pa i da koče napredak BiH ka evropskim integracijama. Ta koalicija je djelovala vrlo smišljeno kada je riječ o rušenju Izvještaja, ali i zaštiti gospodina Špirića s druge strane"- kazao je Zvizdić

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o radu Vijeća ministara BiH, kao i rušenju Izvještaja o radu ove institucije- piše N1.

 

"Prisustvovaću samitu Jadranske povelje u Podgorici 2. augusta zajedno sa premijerima zemalja regiona Zapadnog balkana. Sama tema će biti euroatlanske integracije sa posebnim osvrtom na pitanje sigurnosti i očekujem dalju podršku BiH na putu evropskih integracija ali očekujem da će na ispravan način biti vrednovan učinak i rezultati koje smo ostvarili u proteklih 18 mjeseci. Nije bilo odlazaka na strana ratišta, broj povratnika je bio u par desetina a ne par hiljada. Borba protiv teroreizma ostaje prioritet rada Vijeća ministara BiH, smatramo da se radi o globalnom problemu", kazao je Zvizdić.

 

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše rušenje Izvještaja o radu Vijeća ministara BiH, Zvizdić je kazao:

 

"Vijeće ministara nastavlja raditi normalno i funkcionalno, kao što smo i danas. Ja nisam čuo jedan jedini argument u istupima zastupnika kada je riječ o Izvještaju o radu VM. Očekivao sam argumentovanu raspravu, a čini mi se da smo raspravljali o otapanju leda, kiši i svemu i svačemu osim Izvještaju o radu VM. Ja i dalje tvrdim, činjenično, da je 2016. godina najbolja u radu Vijeća ministara BiH", kazao je Zvizdić i dodao:

 

"SNSD i SBB su imali cilj da sruše izvještaj, pa i da koče napredak BiH ka evropskim integracijama. Ta koalicija je djelovala vrlo smišljeno kada je riječ o rušenju Izvještaja, ali i zaštiti gospodina Špirića s druge strane".

 

Dodao je da se sredstva za vraćanje kredita EBRD-u mogu obezbjediti kroz akcize.

 

"Kada govorimo o finansijskom okviru, nije vezan za zakon o akcizama i u njega nije uključeno pitanje Zakona o akcizama. Postoje druge vrste prihoda na osnovu čega se mogu kreirati novi budžeti. Model koji mi treba da obezbjedimo i izvore sredstava koji će vrlo jasno pokazati da imamo kapacitet da vraćamo kredite koji su već odobreni. Ako Vlade entiteta imaju bilo koji drugi model, neka to prezentuju javnosti. Ako nemaju, neka kažu da su akcize jedini model na osnovu kojeg se mogu vratiti krediti EBRD-a", smatra Zvizdić.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook