VELIKO SLAVLJE KOD ZADAPNIH SUSJEDA

Hrvati potopili Mađare i postali svjetski prvaci!

Sport29.07.17, 21:52h

Hrvati potopili Mađare i postali svjetski prvaci!
Hrvatska muška vaterpolska reprezentacija osvojila je naslov svjetskog prvaka nakon što je u finalu SP-a u Budimpešti svladala domaćina Mađarsku sa 8-6 (4-0, 0-2, 2-2, 2-2). Za Hrvatsku je to drugi naslov u povijesti, točno 10 godina nakon Melbournea 2007. kada je u finalu također svladala Mađarsku.

 

HRVATSKA - MAĐARSKA 8:6 (0:4, 2:0, 2:2, 2:3)

 

MAĐARSKA: Nagy (12 obrana), Török 1, Manhercz 1, Zalanki, Vamos 3, Hosnyanszky, Ad. Decker, Gor-Nagy, Erdelyi 1, De. Varga, Mezei, Harai, Att. Decker. IZBORNIK: Tamas Märcz

 

HRVATSKA: Bijač (10 obrana), Macan, Fatović, Lončar 1, Joković 1, Buljubašić, Vukičević, Bušlje, Sukno 3, Krapić, Šetka, Garcia 2, Marcelić. IZBORNIK: Ivica Tucak

 

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Mađarska 4-11, Hrvatska 5-9

 

Tri gola za Hrvatsku postigao je Sandro Sukno, dva Javier Garcia, a po jednoga Marko Macan, Luka Lončar i Maro Joković. Za Mađarsku je tri gola postigao Marton Vamos, a po jednoga Bela Torok, Kristian Peter Hanhercz i Balasz Erdelyi.

 

Ovo je šesta uzastopna medalja za Hrvatsku na svjetskim prvenstvima, uz zlata iz Melbournea i Budimpešte, "barakude" su osvojile i tri uzastopne bronce (Rim 2009, Šangaj 2011, Barcelona 2013) dok je prije dvije godine u Kazanu osvojila srebro.

 

Hrvatska je utakmicu otvorila savršenom prvom četvrtinom koju je dobila sa 4-0. U igri izabranika Ivice Tucka sve je funkcioniralo, obrana je u potpunosti zaustavila suparnike spriječivši ih u realizaciji sve tri situacije s igračem više, dok je raznovrsnost u napadu u potpunosti izludila Mađare. Sukno je već u prvom našem napadu uplivao iza leđa suparnika i pogodio za vodstvo, uslijedio je gol Lončara s igračem više, pa realizacija Jokovića da bi odličnu prvu četvrtinu golom s igračem više zaključio Macan. Istina, Hrvatska je imala i sreće jer su Mađari kod 2-0 u istom napadu s igračem više dva puta pogodili okvir gola, Bijač je kod drugog udarca odbio loptu u gredu.

 

U drugoj četvrtini hrvatski napad je upao u krizu, razbranio se mađarski vratar Nagy, dok su Vamos i Torok s dva pogotka smanjili na 4-2. Dvije i pol minute prije kraja poluvremena Hrvatska nije imala niti sreće jer je pogodila dvije grede u istom napadu.

 

Mađari u prve dvije četvtine nisu iskoristili niti jednu od pet situacija s igračem više u bazenu, no Erdelyi je početkom treće zabio iz šeste situacije i smanjio na 4-3, potom Hrvatska nije iskoristila dva puta igrača više u istom napadu. Prvo je Garcia pogodio vratnicu, a nakon što se lopta odbila u ruke našim igračima sreće nije imao niti Joković. Hanhercz je potom pogodio za 4-4, no nakon tog pogotka sreća se ponovno okrenula na hrvatsku stranu. Nakon 12 uzastopnih neiskorištenih napada, Javier Garcia je zabio dva napada zaredom, a oba se puta lopta odbijala od ruku mađarskih braniča i varala Nagyja. Hrvatska je mogla na odmor prije posljednjih osam minuta i s tri gola prednosti, ali je udarac Buljubašića 33 sekunde prije istrka vremena trećeg dijal odsjeo na vratnici.

 

Ipak, kapetan Sukno je golom s igračem više pet minuta prije kraja odveo Hrvatsku na 7-4, no Mađarska se odbila predati, Vamos je s dva pogotka zaredom uspio primaknuti Mađarsku na 7-6 tri minute prije kraja, ali ponovno je odgovorio Sukno golom za 8-6 2:23 minute prije kraja. Kada je Vamos promašio 1:10 minuta prije kraja u situaciji s igračem više za Mađarsku postalo je jasno kako će Hrvatska osvojiti naslov prvaka.

 

Brončanu medalju osvojila je Srbija koja je u susretu za treće mjesto svladala Grčku sa 11-8 (5-3, 2-1, 3-3, 1-1).

 

(Jutarnji list/DEPO Portal)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook