Ambasadorica SAD-a najavila

Cormack: Skidanje Dodika sa 'crne liste' SAD-a je proces koji bi trajao

Front29.07.17, 17:50h

Cormack: Skidanje Dodika sa 'crne liste' SAD-a je proces koji bi trajao
Cormack je kazala kako ta odluka nije donesena preko noći jer su Dodiku dugo slana upozorenja kako će njegovo opstruirajuće ponašanje proizvesti posljedice a povod za uvođenje sankcija bila je Dodikova odluka da ignorira odluku Ustavnog suda BiH kojom je neustavnim proglašen 9. januara koji se obilježava kao dan nastanka RS

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ostat će na američkoj "crnoj listi" sve dok djelima ne pokaže kako je spreman raditi na provedbi Daytonskog sporazuma i doprinositi stabilnosti i napretku Bosne i Hercegovine, najavila je ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack u intervjuu kojega su u subotu objavile banjalučke Nezavisne novine.

 

"Jasno smo kazali da su sankcije protiv Dodika zbog kršenja vladavine zakona odnosno odluka Ustavnog suda BiH i stoga što on predstavlja značajan rizik za opstrukciju provedbe Daytonskog sporazuma. Ukoliko on u jednom trenutku djelima, a ne riječima pokaže kako je spreman raditi drugačije, poštovati vladavinu zakona i odluke Ustavnog suda i značenje Daytona, onda možemo razmotriti tu drugačiju situaciju", kazala je Cromack. 

 

Odlukom Ureda za nadzor nad imovinom stranaca pri Ministarstvu finanija SAD svim američkim državljanima i pravnim licima zabranjeno je poslovati s Dodikom a njemu je uskraćena i mogućnost putovanja u SAD.

 

Cormack je kazala kako ta odluka nije donesena preko noći jer su Dodiku dugo slana upozorenja kako će njegovo opstruirajuće ponašanje proizvesti posljedice a povod za uvođenje sankcija bila je Dodikova odluka da ignorira odluku Ustavnog suda BiH kojom je neustavnim proglašen 9. januara koji se obilježava kao dan nastanka RS.

 

"Izravno kršenje odluke Ustavnog suda je samo dalo dodatnu energiju tom procesu i stvorilo put za donošenje odluka (o sankcijama) u Washingtonu", kazala je Cormack dodajući kako je SAD čvrsto na stajalištu da se odluke Ustavnog suda bezuvjetno moraju poštovati.

 

Dodala je i kako bi eventualno ukidanje sankcija Dodiku također bio proces koji bi potrajao, baš kao što je trebalo dugo i da se te sankcije uvedu, objavile su Nezavisne.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook