LJEVIČARSKA NEKULTURA NA DJELU

Primitivan govor mržnje Zaima Beriše, predsjednika SDP-a Kiseljak

Front29.07.17, 15:13h

Primitivan govor mržnje Zaima Beriše, predsjednika SDP-a Kiseljak
Vijeće za štampu Bosne i Hercegovine nedavno je upozorilo da je govor mržnje u medijima u Bosni i Hercegovini dosegnuo kritične razmjere i opasno doprinosi podizanju napetosti u zemlji, navodi se na početku saopćenja OO SDA Kiseljak.

 

- Govor mržnje nije sloboda govora. To je krivično djelo i kao takvo podliježe krivičnoj odgovornosti, stoji u izjavi Vijeća, u kojoj je svima koji putem internetskih portala iskazuju netrpeljivost i pozivaju na nasilje prema neistomišljenicima Vijeće poslalo upozorenje kako moraju biti svjesni da postavljanjem govora mržnje, prijetnji i huškanja u komentarima na mrežnim portalima sami sebe izlažu krivičnoj odgovornosti. Svjesni smo da izjave političara zauzimaju veliki dio medijskog, a time i javnog prostora. Stavovi političara oblikuju se u političke odluke i javne politike koje svakodnevno utječu na živote ljudi. Zbog toga se političari posebno moraju suzdržavati od bilo kakvog govora mržnje i imaju odgovornost učestvovanja u aktivnom suzbijanju govora mržnje i govora koji poziva na diskriminaciju – navodi se u saopćenju.

 

Dalje se ističe da “nažalost, svjedoci smo da čak i izjave pojedinih političara izazivaju nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost. Sada se to počelo dešavati i u našem Kiseljaku. Naime, na facebook stranici (koja se danas definiše kao javni prostor) “Fina gradska raja (FGR)“, čiji naziv upućuje na kulturnu, uljudnu, multikulturalnu i emancipiranu grupu povezanih članova koja bi trebala da propagira pozitivne vrijednosti utemeljene na razumijevanju, suživotu, uvažavanju i toleranciji, nedavno je osvanuo nevjerovatan, frapirajući i krajnje prostački komentar lidera SDP-a u Kiseljaku“.

 

zaim-berisa-sdp

 

- Prosto je neshvatljivo da jedna mlada osoba koja predvodi SDP koristi takav vokabular i posjeduje toliko negativnog naboja spram drugog i drugačijeg ili se jednostavno radi o običnom politikasteru čije su “vještine“ isplivale ponovo na površinu. Politikaster jeste čovjek koji je nedorastao bavljenju politikom. OO SDA Kiseljak osuđuje ovakav govor mržnje i poduzet će sve zakonom dopuštene radnje da se ovakva i slična (ne)djela procesuiraju i zaustave. “Tolerantni“ član SDP-a, očigledno nije svjestan značenja riječi tolerancija, ali veći problem predstavlja njegova “nesvijest“ o funkciji na kojoj se nalazi i činjenica da kao takav predstavlja SDP sa cijelim članstvom (koliko god ono bilo) u općini Kiseljak, pa i šire – stoji u saopćenju OO SDA Kiseljak.

 

Navode da očekuju da će “imenovani zbog ovog sramnog čina odstupiti sa funkcije predsjednika SDP-a u Kiseljaku. Pretpostavka je da jedna osoba koja na ovaj način propagira jednoumlje i nameće svoje lične stavove u političkom djelovanju neće imati želju a ni moralnu obavezu da isto uradi“.

 

- Nadati se je da viši organi SDP-a imaju (moralnu) obavezu i snagu da pokrenu pitanje smjene istog. U suprotnom će biti sasvim jasno da je SDP podržavajući ovakav govor mržnje drastično odstupio od tekovina ZAVNOBiH-a. Očekujemo da se vijećnici SDP-a u OV Kiseljak javno ograde od pisanja i djelovanja lidera SDP-a. Također, vjerujemo da će se njihovim osudama pridružiti i drugi članovi i članice njegove partije, ali i svih ostalih stranaka koje u svom nazivu i djelovanju “nose“ demokratiju. Bosna i Hercegovina je na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a definisana kao jedinstvena država u kojoj će svi narodi imati ista prava, i Srbi i Muslimani i Hrvati, te stoga prostački komentari kao što je ovaj predsjednika SDP u Kiseljaku zasigurno ne donose nikome i ničemu dobro. Usput “Smrt fašizmu“ podrazumijevalo bi i... Smrt ksenofobiji! Smrt govoru mržnje! – zaključuje se u saopćenju.

 

(Faktor/DEPO Portal)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook