jelo koje će vas oduševiti

Poželjeli ste neko lagano ljetno jelo? Napravite ratatui od povrća

Auto & Dom28.07.17, 19:12h

Poželjeli ste neko lagano ljetno jelo? Napravite ratatui od povrća
Napravite ratatui, jelo koje će sigurno zadovoljiti vaš ukus

 

Poželjeli ste pojesti nešto ljetno i lagano na bazi povrća, a nedostaje vam inspiracije?

 

Napravite ratatui, jelo koje će sigurno zadovoljiti vaš ukus.


Potrebno:


• 2 srednje tikvice

• 1 veliki patlidžan

• 6 paradajza

• 5 supenih kašika kečapa

• 1 čehna bijelog luka

• 1 glavica crnog luka

• 1 crvena i 1 zelena paprika

• začini, so, biber, ulje

 

Priprema:

 

Patlidžan operite i isijecite na tanke kriške. Ostavite ih natopljene u slanoj vodi na pola sata da bi izašla gorčina. Tikvice operite i isijecite na tanke kriške. Sličan postupak uradite i sa paradajzom. Pripremite sos od paradajza: sitno isjeckajte luk, papriku (na kockice) i prethodno oguljen paradajz. Kora se lako skida ako paradajz prelijete kipućom vodom.

 

Luk izdinstajte na ulju. Dodajte papriku, bijeli luk i paradajz i posolite. Kad prokuha, neka se krčka još 5 minuta. Dodajte kečap, promiješajte i dovedite ponovo do ključanja.

 

Na dno vatrostalnog suda (ili tepsije) izlijte pripremljen sos od paradajza.

 

Pažljivo poslažite povrće. Poredajte da bude šareno. Odozgo posolite, stavite začine i neku od aromatičnih biljaka, koje će pridodati savršen ukus ovom jelu: bosiljak, nanu, ruzmarin ili majčinu dušicu. Poprskati uljem. Poklopite (možete folijom) i pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 20-30 minuta. Na kraju pečenja možete skinuti foliju i posuti izrendanim tvrdim sirom.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook