Zaštititi kuluturno-historijsko nasljeđe BiH

Šta će biti sa ostacima Tašlihana: Pokrenuta peticija podrške zaštiti nacionalnog spomenika

Hronika28.07.17, 12:56h

Šta će biti sa ostacima Tašlihana: Pokrenuta peticija podrške zaštiti nacionalnog spomenika
Navode da odluku kojom se ukida zaštita gradnje Komisija može donijeti u slučaju pronalaska novih podataka, a nikako planiranja i izvođenja građevinskih radova

 

Demokratska fronta Kantona Sarajevo pokreće peticiju podrške očuvanja nacionalnog spomenika „Tašlihan“ u neposrednoj blizini Gazi Husrev-begovog bezistana, saopćeno je iz ove stranke.


Peticijom se traži poništavanje Odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, a kojom se poništava Odluka o proglašenju „Tašlihana“ nacionalnim spomenikom i kojom se odobrava gradnja na njegovom lokalitetu.


- Ovom peticijom želimo zaštiti kuluturno-historijsko nasljeđe BiH koje prvenstveno pripada svim njenim građanima. Tašlihan (kameni han) sagrađen je u periodu od 1540-1543. godine iz zaostavštine Gazi Husrev-bega, poslije njegove smrti i jedan je od najznačajnijih spomenika u Sarajevu, te kao takav izuzetno je posjećen od građana i turista iz cijelog svijeta - naglasili su iz Demokratske fronte.


Navode da odluku kojom se ukida zaštita gradnje Komisija može donijeti u slučaju pronalaska novih podataka, a nikako planiranja i izvođenja građevinskih radova. Podčinjavanje nacionalnog spomenika građevinskom objektu poput trgovačkog predstavlja uništavanje kulturnog naljeđa radi ostvarivanja pojedinačne dobiti.


- Smatrajući da su nacionalni spomenici najveće bogatstvo Bosne i Hercegovine i Sarajeva, peticiju upućujemo Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i svim nadležnim organima za zaštitu kulturno-historijskog nasljeđa Bosne i Hercegovine - kažu iz DF-a.


Prikupljanje potpisa se vrši OVDJE.


- Pozivamo građane da nam se pridruže u borbi za zaustavljanje devastacije nacionalnih spomenika i potpišu peticiju - zaključuju iz DF-a.

 

(DEPO PORTAL/dg)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook