Tradicionalna zabava za široke narodne mase

Ovogodišnja Čevljanska korida 30. jula: Mjesto gdje se skupljaju seljaci, ali i gospoda

Zabava27.07.17, 11:32h

Ovogodišnja Čevljanska korida 30. jula: Mjesto gdje se skupljaju seljaci, ali i gospoda
Ove godine na Čevljanoviće ponovo dolazi Renata Pranjković, jedina žena u ovom krvavom sportu, koja je prava atrakcija na cijelom Balkanu i o kojoj je čak snimljen i film

 

Na Čevljanskom polju u nedjelju, 30. jula bit će održana 70. tradicionalna korida na kojoj se dugi niz godina okupi više od 50.000 posjetilaca. Čevljanska korida već godinama se smatra feštom godine za široke narodne mase, a tako će sigurno biti i u nedjelju, kaže Besim Gljiva, predsjednik organizacionog odbora ove manifestacije.


 – Tradicija se nastavlja. I ove godine Čevljansko polje bit će gost najveće koride na Balkanu. Svi koji u nedjelju dođu neće se pokajati, jer će moći uživati u vrhunskim borbama, iću i piću i sigurno da će ponovo naredne godine doći na Čevljansku koridu. Program Čevljanske koride je manje ili više ustaljen. Naravno, vodili smo računa i o svim ostalim sadržajima, jer Čevljanska korida je daleko više od borbe bikova. I ove godine posjetioci će moći da uživaju u različitim sadržajima i disciplinama. Bosansko kolo, bacanje kamena s ramena, trka konja, nastupi kulturno-umjetničkih društava, samo su neki od sadržaja. Tu će biti i veliki broj šatora sa različitim vrstama muzike, a moći će se dobro pojesti i popiti, ali i kupiti. Velika nam je čast što će ove godine veliki koncert na otvorenom održati Nihada Kapetanović, pobjednica showa „Nikad nije kasno“. Bit će izvučene i mnoge nagrade za posjetioce, kaže Besim Gljiva koji apelira na sve posjetioce da vode računa o odlaganju smeća, za koje je organizator obezbijedio odgovarajuće kontejnere.

 

renata-pranjkovic


Desetine hiljada posjetilaca u nedjelju će moći gledati borbe bikova čiji su vlasnici: Zire Ahmić, Anto Josipović, Ivo Ilić, Renata Pranjković, Hakija Bukva, Drago Stanišić, Nermin Karasalihović, Bahko Džafić, Braća Buze, Mirso Zukić, Nermin Bliznović, Senib Bijelić, Haso Selimović, Halid Prosjanović, Musa Omanović, Pašaga Šabanović i Hamko Lapandić.


- Ponosni smo što je ovo potpuno multietnička manifestacija. Na Čevljanskoj koridi okupljaju se ljudi svih vjera, nacija i svi se lijepo druže i nije bitno kako se ko zove. To je naš bosanski lonac, na kojem se skupljaju i seljaci, ali i gospoda. Ove godine na Čevljanoviće ponovo dolazi Renata Pranjković, jedina žena u ovom krvavom sportu, koja je prava atrakcija na cijelom Balkanu i o kojoj je čak snimljen i film. Za najvjernije koridaše pripremili smo zanimljive sadržaje i za subotu, 29. jula – kaže Besim Gljiva. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook