'Moj rat je prošao, tako mi nedostaje'

Popularni glumac Tom Hardy će producirati i glumiti u filmu o ratu u BiH: Heroinski ovisnik na prvim linijama fronta

Kultura26.07.17, 10:07h

Popularni glumac Tom Hardy će producirati i glumiti u filmu o ratu u BiH: Heroinski ovisnik na prvim linijama fronta
Ovaj film je brutalna ali i osjetljiva priča koja se bavi i ovisnošću i iskustvom rata, kazao je Hardy

 

Popularni glumac Tom Hardy će producirati i glumiti u filmu o ratu u Bosni i Hercegovini. Film naziva "My War Gone By, I Miss It So" odnosno ''Moj rat je prošao, tako mi nedostaje'' je baziran na istoimenoj knjizi iz 1999. godine koju je napisao Anthony Lloyd, engleski novinar i ratni dopisnik.

 

Film će režirati i producirati Gavin O'Connor i Scott LaStaiti.  

 

''My War Gone By, I Miss It So" je Lloydov lični iskaz o ratu u BiH, kao i njegovo naizmjenično iskustvo između onoga što je doživio u BiH i lične refleksije vremena koje je proveo u britanskoj vojsci, razvodu roditelja, otuđenju od oca i zavisnosti od heroina.

 

Ovaj film je brutalna ali i osjetljiva priča koja se bavi i ovisnošću i iskustvom rata, kazao je Hardy.  

 

- Pogodio me je Anthonyjev rad i njegove riječi, iskustvo, i za mene je to jedan važan glas i knjiga, dodao je.

 

Lloyd je napustio Englesku kada je imao 26 godina kako bi dokumentovao rat u BiH, gdje je svjedočio strahotama koje su se događale.

 

- Anthonyjevi memoari su bili ''ljubav na prvu stranu''. To je portret rata kakav nikada ranije nisam pročitao, rekao je O'Connor.

 

- Lična borba ovisnika o heroinu koji izvještava sa linije fronta u Bosni - najkrvavijeg sukoba kakvog Evropa nije imala još od Drugog svjetskog rata. On koristi adrenalin iz rata kako bi se borio protiv ovisnosti o drogi. Osjećam se privilegovano i čast mi je imati priliku da donesem ovu knjigu u kino, istakao je O'Connor.

 

- Knjiga Anthonyja je dirljiva i iskrena, i pokazuje čovječanstvo na najvišem i najnižem nivou, rekao je Scott LaStaiti.

 

- Ne postoje bolji kreativni saradnici od Gavina i Toma i oduševljen sam što sam što su mi oni partneri u ovom projektu, dodaje.
 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook