NAJAVLJENA ŽALBA RAK-U

Pokret 'Odgovor' zahtijeva: SRNA i RTRS moraju osigurati ravnopravno učešće Bošnjaka u javnoj debati!

Front23.07.17, 10:16h

Pokret 'Odgovor' zahtijeva: SRNA i RTRS moraju osigurati ravnopravno učešće Bošnjaka u javnoj debati!
Pozivamo uredništvo RTRS-a da promijeni uređivačku politiku te otvori vrata svima za javni dijalog. Ovo se posebno odnosi na Dnevnik, navodi se u novom zahtjevu pokreta 'Odgovor'

 


Pokret „Odgovor“ je najavio upućivanje žalbe Regulatornoj agenciji za komunikacije, ali i pokretanje inicijative za vanrednu sjednicu Narodne skupštine RS-a preko zastupnika Domovine koja će se ticati pristrasnog izvještavanja i cenzura bošnjačke povratničke zajednice pri informativnom programu RTRS-a i agencijskim vijestima SRNA-e.

 

U poruci "Odgovora" se navodi sljedeće:


„Radio-televizija Republike Srpske proizvodi 2500 sati informativnog programa u toku godine, te se postavlja pitanje koji je udio učešća povratničkih i nevećinskih zajednica u ovom segmentu. Pritome, produkcijski angažman RTRS-a postoji samo kada su u pitanju obilježavanja događaja stradanja Srba i značajnih pravoslavnih praznika, za šta imamo puno uvažavanje, ali se moraju uključiti i drugi. 


Pozivamo uredništvo RTRS-a da promijeni uređivačku politiku te otvori vrata svima za javni dijalog. Ovo se posebno odnosi na Dnevnik. 


Također, u emisijama kao što su Aspekt i Aktuelno  moraju biti redovno pozvani za učešće u debatama predstavnici  bošnjačke i hrvatske zajednice, jer bez toga nema objektivnog pristupa i nema zastupljenosti svih strana u diskusiji.


Bilježimo svakodnevno kršenje Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama te ćemo zatražiti da Regulatorna agencija za komunikacije izvrši monitoring svih informativinih programa RTRS-a s ciljem utvrđivanja slučajeva govora mržnje, te narušavanja principa pravičnosti i nepristrasnosti, u smislu izvještavanja o građanskom organizovanju i djelovanju Bošnjaka-povratnika u RS-u.


Također, zatražit ćemo utvrđivanje činjenica o tome koliko RTRS izvještava o sudskim procesima, posebno onim koji se tiču ratnih zločina, bez obzira na etničku pripadnost optuženog ili žrtve. Po istim ovim temeljima ćemo preko Narodne skupštine RS-a tražiti utvrđivanje okolnosti koje dovode do blokade vijesti i stavova iz bošnjačke povratničke zajednice pri Novinskoj agenciji Republike Srpske“, zaključuju iz pokreta "Odgovor".

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook